KÜLFÖLD

Aggódnak a tudósok: egy hét alatt megduplázódott az indiai mutáció esetszáma

Nagy-Britanniában óriásira nőtt az indiai mutáció által megfertőzöttek száma. Az adatok azt mutatják, a mutáció legalább annyira fertőző, mint a kenti változat.
  • Szerző: Ripost

Óriásira nőtt az indiai mutáció által megfertőződöttek száma Nagy-Britanniában. A Covid-mutáns miatti esetek száma több mint kétszeresére nőtt a héten – írja a Mirror.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

indiai mutáció

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

A szigetország statisztikái szerint május 5-ig 520-an fertőződtek meg az indiai mutáció következtében, ami 318-cal több, mint az előző heti adat – írja a Mirror.

Az adatokat Chris Whitty professzor vázolta fel a Downing Street-i sajtótájékoztatón. A szakember aggasztónak nevezte az indiai változat előfordulásának növekedését, mivel az nagyon meredeken emelkedik.

Az indiai mutáció legalább annyira fertőz, mint a Kent-variáns

Szakértők úgy gondolják, hogy a B.1.617.2 néven ismert törzs legalább annyira fertőző, mint a tavaly azonosított Kent-variáns. A hatóságok aggodalomra okot adó változatnak nevezték az indiai mutációt és attól tartanak, hogy a londoni esetek legalább 40 százaléka mögött az új variáns áll. Az adatok azt mutatják, hogy London az új változat epicentrumává válhat.

Az eredeti, B.1.617-nek nevezett vírus törzset, amely dél-ázsiai országból származik, először októberben fedezték fel. Annak a változatnak most három új altípusa létezik, amelyek mindegyike kissé eltérő genetikai mutációval rendelkezik. Nagy-Britanniában jelenleg egy adott típus esetei emelkednek meredeken, ami a többi változatnál gyorsabbnak tűnik.

A szakértők szerint az összes jelenlegi oltóanyag bizonyos fokú védelmet nyújt a változatokkal szemben, de teljes egészében nem képesek megállítani az összes fertőzést, különösen az idős emberek körében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?