Létrehozva: 2021.05.21.

Berlin baloldali polgármestere razziát rendelt el egy nőnél, mert csúnyát írt róla a Facebookon

A német jogállamiság történetének egyik legsötétebb botránya látott napvilágot az elmúlt napokban. Az Európai Unió egyelőre nem ítélte el a dolgot.

Egyre nagyobb a botrány Berlin szociáldemokrata (SPD) polgármestere, Michael Müller körül, miután az elmúlt napokban kiderült róla, hogy a hatalmával visszaélve rendelt el rendőrségi razziát egy középkorú nő lakásán egy kritikus Facebook-bejegyzés miatt – írja Die Welt országos német napilap internetes kiadása.

A különös ügy 2019. április 14-én kezdődött, amikor egy „Karina Fitzi” álnéven működő Facebook-profilon keresztül valaki közzétett egy jól láthatóan szerkesztett fotót a polgármesterről, akit azzal vádolt meg, hogy a német NGO-hajók által kimen illegális bevándorlóknak amnesztiát kíván adni, és betelepítené őket Berlin belvárosába.

Annak ellenére, hogy a szóban forgó fotót nem „Karina” készítette, illetve a polgármesterrel szembeni vádakat sem ő fogalmazta meg először, Michael Müller felvette a kapcsolatot Jörg Raupach berlini legfőbb ügyésszel, akinek lényegében parancsba adta, hogy a bejegyzés szerzője ellen intézkedni kell. Mindezt még március végén szellőztette meg a B.Z. című berlini bulvárlap rendőrségi dokumentumokra hivatkozva, de a botrány azóta jócskán továbbgyűrűzött.

Miután a nyomozóhatóság megállapította a Facebook-profil mögött álló nő valódi személyazonosságát, a kerületi bíró kiadta a házkutatási parancsot. Ennek birtokában a rendőrség 2020 február 28-án, a hajnali órákban tartott razziát a célszemély otthonában, ahol két táblagépet és két mobiltelefont foglaltak le, melyeken végül semmilyen terhelő bizonyítékot sem találtak.

A meg nem nevezett nő később panasszal élt az eljárás szemben, melynek alapján a bíróság tavaly októberben kimondta, hogy alakás átkutatása és az elektronika eszközök lefoglalása törvénytelen volt. Az áldozat egyébként azt mondta egy későbbi vallomásában, hogy a razzia lelkileg megnyomorította, és azóta is alvászavarokkal küzd.

Michael Müller, Berlin szociáldemokrata polgármestere. (Forrás: berlin.de)

A jogállamisági normákat meghazudtoló üggyel az elmúlt napokban kezdett komolyabban foglalkozni a német sajtó, miután olyan ügyészségi és rendőrségi dokumentumok láttak napvilágot, melyekből egyértelműen kiderült, mi miért történt. A hatalmas hírverés hatására az országos politikusok éles kritikát fogalmaztak meg a berlini polgármesterrel szemben, akit már többen felszólítottak a lemondásra.

Holger Krestel, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) szóvivője a következőképp fogalmazott: „Minden jel arra utal, hogy Michael Müller a polgármesteri pozícióját felhasználva kezdeményezett nyomozást a berlini ügyészség vezetőjénél, teljesen megkerülve ezzel a szokásos eljárásrendet.”

Sven Rissmann, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) jogpolitikai bizottságának szóvivője parlamenti felülvizsgálatot szorgalmazott az esettel kapcsolatban, mondván: „az ügy olyan magas prioritást kapott a rendőrségnél, melyet kizárólag a legsúlyosabb bűncselekmények esetén lehet látni.”

Szakértők szerint a „kirekesztőnek” minősített Facebook-bejegyzéssel azért foglalkozott kiemeltek az ügyészség, majd a rendőrség is, mert 2019-ben egy olyan „gyűlöletbeszéd-ellenes„ törvényjavaslatot fogadott el szövetségi parlament, ami alapján az erőszakszervek szinte bárkit vegzálhatnak, ha gyűlöletkeltőnek ítélt tartalmat tesz közzé a közösségi médiában. A jogszabály emellett arra kényszeríti az internetszolgáltatókat, hogy adják át a hatóságoknak a személyes adatait – beleértve a jelszavait is – annak, akit gyűlöletbeszéddel kapcsolatos bűncselekménnyel vádolnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmas módon próbál még több pénzt szerezni Kulcsár Edina és G.w.M

origo.hu

Fülledt erotika: meztelenül mutogatja a gigantikus melleit a szuperszexi sportolónő - képek

life.hu

Öt dolog, amit minden haldokló megbán, ha nem tett meg az életében

hirtv.hu

Vezércikk: Fáj a baloldalnak, hogy nem adhatják el a hazájukat külföldi megbízóiknak + videó

metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsiról nagy bejelentést tett az edzője

origo.hu

Nyílt pornójelenetek, drog és erőszak a Netflix új filmjében

ripost.hu

Tuvic Aleksandrának nagyon fontos a pénz egy férfiban

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

ripost.hu

Közleményt adtak ki a PENNY rövid lejárati idejű termékeiről

ripost.hu

Nem titok többé: ez a sármos férfi rabolta el Demcsák Zsuzsa szívét – Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Budapest a fő téma a külföldi lapokban, erről ír most mindenki

KÜLFÖLD

Volt titkosszolgálati főnök: Európa behódol, kultúránk fokozatosan tönkremegy

KÜLFÖLD

Jobboldali előretörés Európában - a brüsszeli bürokraták napjai meg vannak számlálva

KÜLFÖLD

Vérfürdő egy falusi bálon: A támadók „fehér embereket” akartak ölni

KÜLFÖLD

Kész horror: halott gyermekeivel élt egy fedél alatt a gyilkos anya

KÜLFÖLD

Mészárlás az esküvőn: négy vendéggel, majd saját magával is végzett a vőlegény

KÜLFÖLD

Horrorba fulladt két magyar nyugdíjas vitája a vásárlókkal teli Lidl-parkolóban

KÜLFÖLD

Egy migráns több embert megkéselt egy francia bevásárlóközpontban