1 éve

Hivatalos: 30 millió adag orosz vakcinát vásárol Németország

Németország legolvasottabb napilapja, a Bild értesülései szerint a német kormány úgy döntött, hogy gyorsítani kell az oltási tempón, ezért 30 millió adag Szputnyik V-t vásárolnak.

A 30 millió vakcina vásárlásáról szóló hírt Szászország miniszterelnöke jelentette be. Michael Kretschmer Oroszországba utazott, hogy saját tapasztalatot szerezzen a Szputnyik V vakcina előállításáról és gyártásáról. A szász tartomány kormányfője személyes megbeszélést folytatott az orosz egészségügyi miniszterrel is, majd a tárgyalást követően közölte Kretschmer, hogy a német kormány 30 millió adag oltást vásárol az oroszoktól.

Michael Kretschmer jelentette be a mérföldkőnek számító megállapodást. Fotó: AFP
Fotó: afp

A Bild úgy tudja, hogy a megállapodás értelmében az orosz gyártó júniusban, júliusban és augusztusban is 10-10 millió adag oltóanyagot szállít.

Ez a döntés igazából már csak idő kérdése volt, mivel több német tartomány után az egészségügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel nélkül is hajlandóak Szputnyik V-t vásárolni.

A németeken kívül már az osztrák kormány is hivatalos bejelentést tett arról, hogy megállapodtak az oroszokkal, és rövid időn belül egymillió vakcinát vásárolnak. A Sebastian Kurz vezette kormány azonban abban állapodott meg, hogy az oltóanyagokat csak akkor vetik be, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi az orosz vakcinát. Ha hinni lehet a sajtó híreknek, akkor erre még májusban sor kerülhet.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!