1 éve

Szívfacsaró felvételek: teljesen elárasztotta a műanyag hulladék Bolívia egyik legszebb tavát

Szakértők szerint olyan természeti károkat okozott az emberi tevékenység, amit ha akarnának se tudnának visszafordítani.

Szerző Gaál József

A Bolívia nyugati részén található Uru-Uru-tó jelenleg inkább egy szemétlerakóra hasonlót, mintsem egy természetes állóvízre. A helyiek elmondása szerint a tó pár éve még a „szépség oázisa” volt, ahol burjánzott az élővilág, de most már a közelébe se mernek menni, ugyanis a részben kiszáradt tómeder, valamint annak környéke – a rengetek műanyag mellett – nehézfémekkel szennyezett – írja a Daily Mail internetes kiadása.

„Gyakorlatilag elárasztott minket a hulladék. A műanyag mellet a környező bányák savas vize is ide folyik, ami teljesen elszennyezte a talajt. Régen lehetett itt horgászni. Bármit megtehettünk. Voltak itt madarak, de a madarak elpusztulnak a szennyeződés miatt. Ilyen körülmények mellett semmi sem marad életben”

- fogalmazott az AP amerikai hírügynökségének Limber Sanchez, a regionális Ökológiai Központ és az Andok Népe (CEPA) ökológusa, aki szerint egyes egyedül az emberi tevékenység tehető felelősség a természeti katasztrófáért.

Az Andok hegyvonulatainak közepén található Uru-Uru-tónak nincs kapcsolata a tengerrel, ezért az ott felhalmozódott szemét, ami tó partján található Oruro városából származik, nem képes tovább haladni. A hulladékot vagy elviszik onnan, vagy örökre ott marad.

Az Uru Uru-tó nagy részét ma műanyag hulladék borítja.

A tóban maradt kevéske víz ráadásul fekete és barnás színű, mivel a környező bányák aknáiból nehézfémekkel, például kadmiummal, cinkkel és arzénnal szennyezett savas víz csordogál bele folyamatosan.

Az egykor szebb napokat is látott tó, ami tengerszint felett 4 kilométeres magasságban található, korábban halászközösségeiről volt ismert, és a régió legnagyobb flamingópopulációjával büszkélkedhetett. Jelenleg azonban nem csak flamingók nem, hanem semmilyen állat sem él a környéken. Többségük elpusztult, a szerencsésebbek odébb költöztek.

A helyiek és állami természetvédelmi hatóságok egyébként nemrég megállapodtak abban, hogy megpróbálják megtisztítani a tavat annak érdekében, hogy élővilág fokozatosan visszatérhessen a területre.

David Choque, Oruro polgármestere kijelentette: „Mi mindig a környezetvédelem érdekében dolgozunk. Az emberek tudtára kell juttatnunk, hogy ne dobják a hulladékukat a tóba.”

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!