1 éve

Megfelezték a hamvakat: kétszer temették el lányukat a szülők, mert nem tudtak megállapodni a neméről

A történteket nyugodt nevezhetjük a gender-ideológia okozta elmebaj orvosi lovának.

Szerző Gaál József

Az ausztráliai Perthben kétszer temettek el egy 15 éves, magát transznemű fiúként azonosító lányt, mivel a szülei képtelenek voltak megegyezni arról, hogy a születéskori vagy az önkényesen választott nevét véssék-e föl a sírkőre – írja a Perth Now regionális ausztrál hírportál.

A 15 éves áldozat – akinek a nevét a személyiségi jogai miatt nem hozták nyilvánosságra – március 4-én halt meg egy perthi kórházban, miután öngyilkosságot követett el. A tinilány temetésére azonban most kedden, két különálló ceremónián került sor, ugyanis a szülei képtelenek voltak megállapodni, hogy milyen nevet használjanak a szertartás során. Az apa azt követelte, hogy gyermeke anyakönyvi nevét foglalják imába, míg az édesanya a gyermek önkényesen választott fiúnevét preferálta. A vita végül odáig fajult a szülők között, hogy a rendezés érdekében bírósághoz fordultak.

Mivel a törvényszék még csak hasonló esettel sem találkozott a múltban, a szülőknek azt javasolták, hogy állapodjanak meg peren kívül, ugyanis egy ilyen eljárás akár évekig is elhúzódhat és veszélyes precedenst teremthet. Ennek megfelelően a vitás felek abban egyeztek meg, hogy a hamvakat megfelezik, és mindenki a saját igényeinek megfelelőien rendez temetést.

A gyerek édesanyja azt mondta The West Australian című lapnak, hogy lánya választott fiú nevének feltüntetése a sírkövön olyan kérdés volt, melyet készen állt a Legfelsőbb Bíróságig is elvinni, mert a fia (értsd: lánya) „gyűlölte” volna, ha gyerekkori neve kerül a végső nyughelyére. Ezzel szemben az apa úgy fogalmazott, hogy gyermekének egy neve volt, és így szeretné őt örök nyugalomra helyezni.

Az elhunyt tinilány halotti anyakönyvi kivonatába egyébként a születéskori nevét fogják feltüntetni, ugyanis halálakor azt még nem változtatta meg törvényesen. A nyugat-ausztrál törvények ugyanis nem engedik, hogy egy 18 év alatti gyermekek mindkét szülő beleegyezése nélkül megváltoztassa a nevét, és azokban az esetekben, ahol az egyik szülő beleegyezik, a másik viszont nem, az ügy a Családi Bíróság elé kerül.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!