1 éve

Randalírozó migránsoktól rettegnek a helyeik a magyarlakta faluban

Lassan lincshangulat alakul ki egy kis szerbiai, magyarlakta faluban a migránsok miatt, akik rendszeresen randalíroznak a településen.

Szinte ellepték a romániai Temesvárt a migránsok és sajnos nincs ez másként Szerbiában sem.

Nemrég történt egy komolyabb incidens egy kis szerbiai, magyarlakta faluban, Magyarmajdányon a migránsok miatt: az egyik családi ház udvarában parkoló autót kővel dobálták meg. Utána négy autóbuszra való migránst gyűjtöttek be és szállítottak el. Az egyik ott lakó, Ábrahám Lívia a delhir.info-nak számolt be az esetről.

„Miután vasárnap hajnalban kővel megdobáltak, megrongáltak egy udvarban parkoló gépkocsit, sok ember felháborodott, úgyhogy most lincshangulatféle van” – mondta el a nő, aki azt is hozzátette: folyamatos bizonytalanságban élnek.

„Én is attól félek, hogy holnap az én házam ablakát verik be, vagy az én gyerekemre ijesztenek, támadnak rá. Van házunk Rábén is, ott a párom naponta hadakozik a migránsokkal. Mostanra már annyira találékonnyá váltak, hogy ők is gyűjtik a feltört házakban található háztartási gépeket, fémtárgyakat és eladják. A falvakba rendszeresen bejáró felvásárló tőlük is megveszi a hűtőszekrényt, a mélyhűtőt és mindenféle rosszvasat.”

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A cikkből az is kiderül: hatalmas mocskot és szemetet hagynak maguk után a migránsok. Nemrég azonban többen összegyűltek, hogy összeszedjék a szemetet. Az ott élők megdöbbentek, mikor meglátták a dolgozókat.

„Tegnap reggel éppen ittuk a kávét a párommal, amikor azt láttuk, hogy megjelentek az utcán a szemétszedők. Nyolc oroszlámosi roma. Először azt hittük, hogy a migránsok lendültek munkába, meg is örültünk neki, de aztán felismertük őket” – mesélte Lívia a lapnak.

A lap próbált utánajárni, a szemétszedési akciónak. Kiemelik: a község honlapján elhelyezett kurta tájékoztatóból nem derül ki, hogy miért a közvállalattal, miért a helyiekkel takaríttatják el a barbár módon viselkedő idegenek piszkát. Azt sem tudták meg, hogy a takarításba mi okból nem vonták be azokat a migránsokat, akik most is ott tengnek-lengnek a faluban. Vagy miért nem ővelük végeztetik el a piszkos munkát? Elvégre ők „gyártották” a szemetet, ők a károkozók.

Arról is beszélnek az emberek, hogy miközben javában zajlik a szemétszedés, a házfoglaló migránsok az épületek padlásain vígan, háborítatlanul kávézgatnak.

Horgoson is hasonlóképpen történt a falu megtisztítása a mások által elszórt szeméttől. Mikor már a helybeliek nem győzték cérnával, szó szerint képtelenek voltak már tétlenül nézni – a sok szemét, emberi ürülék, ételmaradvány könnyen fertőzés forrásává válhatott –, akkor néhányan összefogtak és kitakarították az elhagyatott vasútállomás épületét. De a rend nem tartott sokáig, mert a migránsok újra birtokba vették az épületet, és ismét szemétteleppé változtatták azt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!