Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.19.

A szomszédba is betört a harmadik hullám, rekordot döntött a fertőzöttek száma

Ezen a héten már harmadik alkalommal dőlt meg Ausztriában az újonnan regisztrált koronavírusosok idei rekordja. Pénteken 3515 beteget regisztráltak, ami a szakértők szerint egyet jelent azzal, hogy a harmadik hullám megérkezett az országba.

Ausztriát is elérte a koronavírus harmadik hulláma. Országszerte továbbra is a fővárosban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Bécset követi Alsó-Ausztria és Felső-Ausztria. A szomszédos országban eddig 508 ezer embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, közülük 9024-en vesztették életüket a világjárvány kitörése óta. Jelenleg 1834 fertőzöttet kezelnek kórházban, 397 embert az intenzív osztályokon.

Pénteken megdőlt az újonnan fertőzött betegek idei rekordja Ausztriában (Fotó: Northfoto)

Ausztria legolvasottabb napilapja, a Kronen Zeitung arról ír, hogy szinte minden tartományban már a koronavírus brit variánsa okozza a megbetegedések többségét. Bécsben különösen rossz a helyzet, már két fővárosi kórházból jelentettek túlterheltséghez közeli állapotokat.

Az osztrák egészségügyben ráadásul változások állnak be, mostantól ugyanis a legapróbb orvosi ellátáshoz, vizsgálatoz is negatív teszt szükséges. Ha valaki nem visz magával ilyet, akkor a kórházban is elvégeztetheti, ez azonban jelentősen megnövelheti a várakozási időt.

Az osztrák lap cikkéből az is kiderül, hogy ha valaki nem hajlandó magát teszteltetni, akkor őt az egészségügyi dolgozók automatikusan úgy fogják kezelni, mintha fertőzött lenne. A szakemberek szerint, ha ilyen ütemben növekszik tovább az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, akkor húsvétra újabb szigorú intézkedéseket jelenthetnek be, az intenzív osztályok kapacitása pedig heteken belül ismét elérheti a határait.

Ismét robbanásszerűen emelkedik az új típusú koronavírussal (SARSR-CoV-2) igazoltan fertőzöttek száma Németországban, és nincs elég oltóanyag a járvány újabb hullámának feltartóztatásához – mondták egészségügyi vezetők pénteken Berlinben.

Lars Schaade, a Robert Koch Országos Közegészségügyi Intézet elnökhelyettese (RKI) elmondta, hogy a harmadik járványhullám megindulása főleg a B.1.1.7 jelzésű, úgynevezett brit vírusváltozat előretörésének tulajdonítható. Ez a mutáció okozza a fertőzések háromnegyedét. Kiemelte, hogy nem a veszély enyhülését jelzi, hogy a második hullámhoz képest nagyságrendekkel kisebb a napi halálos áldozatok száma, és nem szabad elhanyagolni a védekezést arra hivatkozva, hogy az oltási kampány révén mind többen szereznek védettséget a leginkább veszélyeztetett idős korosztályokban. Csak a járvány szerkezete változik. Máris egyre több a fiatal a kórházba kerülő és az intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek között, és biztosra vehető, hogy számuk tovább emelkedik, mert az új fertőződések számának növekedését mindig néhány hetes késéssel követi a súlyos esetek és a halálos áldozatok számának növekedése. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter aláhúzta: őszintén meg kell mondani az embereknek, hogy egész Európában nincs elég oltóanyag a harmadik hullám megállításához.Ezért nem lehet tovább folytatni a járványügyi korlátozások lazítását, sőt nagyon valószínű, hogy ismét szigorításokra lesz szükség – tette hozzá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, utalva arra, hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői március 22-én ismét egyeztetnek a védekezés rendszerének alakításáról. Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta:akárhogy csűrjük-csavarjuk, vissza kell állítani az országos zárlatot, mert a járvány alakulását meghatározó új mutációk sokkal erősebben fertőznek – hatásukra a vírus reprodukciós rátája 1,3-ra emelkedik, vagyis 100 fertőzött 130 embernek adja át a kórokozót -, ami azzal jár, hogy 10-14 naponta megduplázódik a napi új fertőzöttek száma, és rövid idő alatt túlterhelődik az ellátórendszer. Ráadásul az intenzív osztályokra még nagyobb teher nehezedne, mint az első és a második hullámban, mert a betegek fiatalabbak, akik az időseknél nagyobb eséllyel élik túl a vírus okozta betegséget, de hosszabb ideig szorulnak intenzív kezelésre. A fiatal felnőtt fertőzötteknél nem is az elhalálozás a legnagyobb kockázat, hanem az úgynevezett hosszú Covid, a vírus leküzdése után még hónapokig tartó tünetegyüttes, amelynek legfőbb jellemzője az állandó levertség.

A hosszú Covid is nagyon veszélyes

A hosszú Covid egyelőre gyógyíthatatlan, és „betegségcunami” módjára söpör végig Németországon – mondta Karl Lauterbach, kiemelve, hogy a 2020-ban megfertőzöttek között rengetegen vannak, akik még mindig nem tudtak teljesen visszaállni a munkába. A hosszú Covid az öngyilkosság kockázatát is növeli, és jelentőségéhez képest nagyon keveset beszélnek róla Németországban - húzta alá a CDU-val és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó szociáldemokraták politikusa. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok legutóbbi, március elején kötött megállapodása szerint a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó korlátozásokat akkor kell mind visszaállítani, amikor 100 fölé emelkedik az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató az RKI pénteki adatai szerint 95,60-nál tart. Egy nappal korábban 90-en, egy hete 72,40-en állt. Az RKI adatai szerint az utóbbi 24 órában 17 482 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 36,2 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 12 834-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 629 750 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. Ugyanakkor a Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 226-ra csökkent az egy héttel korábbi 252-ről. Ez a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítható a szakértők szerint. Az új halálesetekkel 74 403-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

metropol.hu

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl

KÜLFÖLD

Nem baleset volt: Túlélte a szörnyű zuhanást, majd kiderült, hogy szándékosan akarták megölni

KÜLFÖLD

Sokkoló videó: az óriáskerékről zuhant le a 3 éves kislány

KÜLFÖLD

Pár hét különbséggel egyszerre vesztette el agydaganatos szüleit egy árván maradt kislány