INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mi alapján döntenek a húsvéti enyhítésről

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely közölte a kormány legfrissebb intézkedéseit a Kormányinfón.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely a Kormányinfón kérte, hogy mindenki tartsa be a szigorúbb szabályokat. Kihangsúlyozta, hogy csak és kizárólag a kontaktusok számának a csökkentésével lehet megakadályozni a harmadik hullám további súlyosságát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Eddig 1,1 millió embert oltottak be, és 327 ezren a második oltást is megkapták Magyarországon. Csütörtök reggel pedig újabb 450 ezer adag oltóanyag érkezett Kínából. Az átoltottság Európában a második legmagasabb. Magyarország lakosságarányosan 0,6 százalékot olt be egy napon, míg az uniós átlag 0,2.

Gulyás Gergely bejelentette a szigorításokat

Döntött a kormány a szigorításról
Fotó: M1- YouTube

Gulyás Gergely elmondta, hogy Gyurcsány fejezze be az oltásellenes nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést. A vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés miatt egyesek nem oltják be magukat, és ezért akár meg is halhatnak. A kormány felelőssége is nagy, de az ellenzéké is – tette hozzá.

A brit mutáns a fiataloknál is jelentős gondokat tud okozni, de a kórházban ápoltak jelentős része 60 év feletti.

A miniszter arról is szót ejtett, hogy: Magyarország kötött szerződést kínai és orosz vakcinákra, és ezen szerződések 24 órán belül nyilvánosak lesznek. Fontosnak tartják a közbizalmat, amit ápolni és erősíteni kell.

3,2 millióhoz közelít a regisztrációk száma. 60 százalékos átoltottsági aránynál lehet nyájimmunitásról beszélni.

„Ha mindenki kér oltást, akkor négymillió adag vakcina marad, ha minden vakcina beérkezik” – mondta Gulyás Gergely.

Budapest, 2020. október 8.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI

A nemrég bevezetésre került szigorítások leginkább a szolgáltatói szektornak jelentettek nehézségeket. A kormány minden ágazatra kiterjesztette a bértámogatást. A támogatás minden érintett szektorban ki lesz fizetve még márciusban. Továbbá az érintett szolgáltató cégek is jogosultak a 10 millió forintos újraindítási hitelre.

Újságírói kérdésre megválaszolta Gulyás Gergely, hogy a jövő heti számok alapján dönt majd a kormány a húsvéti nyitásról. A mostani korlátozások továbbra is március 22-ig tartanak.

Bíznak abban, hogy az érettségi időpontjára sikerül letörni a harmadik hullámot. Az akkori vírushelyzet alapján lesz döntés arról, hogy csak írásbeli lesz-e, vagy lesz szóbeli is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?