Létrehozva: 2021.02.07.

Drámai vallomás: ő azonosította az első európai koronavírusos beteget

Tavaly február 20-án diagnosztizálta az első koronavírusos beteget a lombardiai Codogno kórházában Annalisa Malara aneszteziológus.

Annalisa Malara soha nem fogja elfelejteni, ami a tizenötezer lakosú Codogno kórházában azon a februári reggelen történt.

„Súlyos állapotban intenzív osztályra került egy életerős 38 éves férfi, akinek kezdeti tüdőgyulladása harminchat óra leforgása alatt kétoldalúvá vált. Egyértelmű volt, hogy vírussal állunk szemben, mégsem gondoltunk azonnal az új koronavírusra” – idézte fel Malara az MTI-nek.

A beteget lélegeztetőgépre kapcsolták. Később kiderült, hogy a férfi három héttel korábban egy Kínából visszatérő kollégával vacsorázott. Akkor még nem tesztelték rögtön, ugyanis az akkor érvényes protokoll szerint csak a közép-kínai Hupej tartományból érkezőket kellett tesztelni, vagy azokat, akik fertőzött személlyel voltak kapcsolatban. Az aneszteziológus mégis elvégezte a tesztet, így azonosította az első beteget Európának azon a részén, ahol senki sem várta. Codognóban meghúzták az európai vészharangot jelezve, hogy a betegség megérkezett.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Karantén alá helyezték a várost

„Senki nem gondolta, hogy a vírus közöttünk van. Beleborzadok, ha arra gondolok, hogy az első beteget szájmaszk nélkül vizsgáltam meg, azóta viszont le sem vettem többé” – tette hozzá. Megjegyezte, az első betegnél még azt sem tudták hirtelen, hogy milyen gyógyszerrel kezeljék. A beteget elszigetelték, a kórházat lezárták, az összes pácienst és egészségügyi dolgozót elkezdték tesztelni. Codogno polgármestere február 21-én elrendelte a város üzleteinek, éttermeinek, iskoláinak lezárását. Február 22-én Codognót és a térség további tíz városát karantén alá helyezték.

Az első beteg azóta már jól ismert, neve Mattia Maestri volt, akinek várandós felsége és több családtagja is megbetegedett, édesapja meghalt a járványban. A férfi három hetet töltött intenzív osztályon. Nem szívesen nyilatkozik, de Malara doktornővel azóta is tartja a kapcsolatot.

Éjjel-nappal dolgozott

Az orvosnő a járvány első hónapjaiban csak akkor nem dolgozott, amikor evett és aludt. Amikor néha hazament, a lábtörlőn talált élelmiszercsomagot, a szomszédok tették oda, mert tudták, nincsen ideje bevásárolni sem. Bevallotta, csodával határosnak tartja, hogy egy éve a járványosztályokon dolgozik, de nem kapta el a fertőzést. Az elsők között oltották be.

Lombardiában több száz orvos halt meg, főleg háziorvosok, de az egészségügyben dolgozók családtagjai is. Arra a kérdésre, hogy miért volt magas a halottak száma az orvosok között a második hullámban is, amikor már felkészültebbek voltak, Malara úgy válaszolt, hogy egy év megfeszített munka kimerítette az egészségügyi dolgozókat testben és lélekben is, ezért csökkent a személyes biztonságukra fordított figyelmük.

„Mindennap a betegségtől való félelemmel indulok munkába. Az orvosi munka is teljesen megváltozott, hiszen órákat töltünk védőruhában, arcunkra szorított maszkkal, ami még inkább növeli a nehéz munkánkat kísérő stresszt” – mondta.

A vírus átírta az életüket

„Felborult a világunk, semmi nem olyan már mint régen. Én is szeretnék már újra tervezni, vakációzni, elmenni a tengerre a barátaimmal, átölelni az embereket” – mondta Annalisa Malara, akit októberben az államfő az Olasz Köztársasági Érdemrend Lovagja címmel tüntette ki, jelenleg a milánói vásártéren felállított járványkórházban dolgozik. Ami a távlatokat és a védőoltást illeti, kijelentette, hogy a járvány elleni küzdelem utolsó felvonása zajlik az „aggodalmat keltő” vírusmutációkkal szemben.

Codognóban és a lombardiai kórházakban idén február 20-án az utóbbi egy évben elhunyt egészségügyi dolgozókra és betegekre emlékeznek. Tavaly óta már több mint 91 ezren haltak meg Olaszországban, közöttük több mint 27 ezren Lombardiában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú