1 éve

Ismeretlenek azzal fenyegetőztek, hogy repülőgépet vezetnek az amerikai törvényhozás épületébe

Egyelőre nem tudni, kik állnak a terrortámadást kilátásba helyező üzenet hátterében.

A New York-i légi-forgalom irányítás egyik védett rádiófrekvenciáján többször hallható volt egy fenyegetőző hangfelvételt arról, hogy ismeretlenek bele akarnak vezetnek egy utasszállító repülőgépet az amerikai szövetségi törvényhozás épületébe – írja a CBS News internetes kiadása.

„Szerdán repülővel repülünk a Capitoliumba. Meg fogjuk bosszulni Szulejmánit”

- állt az üzenetben, melyet több légi-forgalom irányító is hallott hétfő reggel.

A fenyegetőző hangüzenetben említett Kásszem Szulejmáni iráni tábornok 2020. január 3-án, Bagdadban vesztette életét egy amerikai dróncsapás következtében, melyet Donald Trump személyesen rendelt el. Szulejmáni likvidálása után végtelenségig elmérgesedett a viszony az Egyesült Államok és Irán között.

Szakértők szerint a hangüzenetnek egészen biztosan köze van ahhoz, hogy a napokban volt Szulejmáni halálának egyéves évfordulója. Elmondásuk alapján a hatóságok nem tartják hitelesnek a fenyegetést, azt viszont már aggasztónak látják, hogy valakik feltörtek egy védett, légi-forgalom irányításhoz használt rádiófrekvenciát.

Egy meg nem nevezett forrás azt mondta a CBS-nek, hogy a szeptember 11-hez hasonló terrortámadást azért épp szerdára helyezhették kilátásba, mert a kongresszus ezen a napon hitelesíti a Joe Biden megválasztott amerikai elnökre leadott elektori voksok eredményét. Pár különleges kivételtől eltekintve ekkor minden képviselő és szenátor a törvényhozás épületében tartózkodik.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem adott részletes tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, de azt azért elmondták, hogy „minden közbiztonságra veszélyt jelentő fenyegetést komolyan vesznek.”

Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közölte, hogy a fenyegetőző hangüzenet rejtélyes megjelenése után mindegyik New York légterében tartózkodó repülőgépet a helyzete megerősítésére kértek. Az esetet pedig azonnal jelentették az illetékes bűnüldöző szerveknek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!