Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.17.

Így zárnak be a szomszédos országok az ünnepekre

Aki most rokonlátogatóba menne külföldre, elég nehéz dolga van. A környező országokban ugyanis még nagyobb a szigor, mint nálunk. A Ripost összegyűjtötte, hogy a szomszédainknál milyen szabályok vannak érvényben, ezekre kell számítani.

Románia – Mindenhol kötelező maszkot hordani

Romániában jelenleg a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszk viselése, kijárási korlátozás van érvényben éjjel 23 óra és reggel 5 óra között. Az üzletek reggel 5 óra és este 21 óra között lehetnek nyitva, magánrendezvényeket tartani tilos.

Tilos 6 főnél többnek csoportosulni, kivéve a kültéri tevékenységet: itt lehetnek 10-en.

Az uszodák és edzőtermek, szórakozóhelyek nyitva lehetnek, de korlátozva.

A vallási rendezvényeket csak az adott településen lakók vehetnek részt.

A Magyarországról beutazni kívánó magyar állampolgároknak 14 nap kötelező házi karanténba kell vonulniuk, hacsak a 2. pontban felsorolt kivételek valamelyike nem érvényes rájuk. A karantént a 10. napon elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR tesztjük eredménye negatív.

Koronavírusos betegek egy temesvári kórházban. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Fotó: AFP

Szlovákia – Negatív teszttel lehet csak síelni

Szlovákiában szombattól egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt. Szintén szombattól lép érvénybe az üzletek zárva tartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. Ez az intézkedés az előzetes bejelentés szerint legalább 3 hétig marad érvényben.

Beutazni az országba csak 14 napnál nem régebbi negatív teszttel lehet, amennyiben ez nincs, akkor karanténba kell vonulni addig, míg nem lesz negatív teszt.

Fotó: illusztráció/pixabay

Ausztria – Munkahelyeken is kötelező ezentúl a maszk

Hazánkból a beutazás Ausztriába korlátozásmentes. A kormány nemrég hirdetett új szabályokat, ennek értelmében továbbra is marad a kijárási korlátozás náluk este 8 és reggel 6 óra között, valamint a találkozásokat is maximalizálták: két különböző háztartásból 12-en vehetnek részt közös rendezvényen, 6 felnőtt és 6 gyermek. Ez alól kivétel csak szenteste és karácsony első napja lesz majd, akkor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozhatnak. December 31-én egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de maximum 6 felnőtt, 6 gyermek találkozhat. Ezen kívül továbbra is kötelező a maszk viselése szabadtéren, és ezentúl a munkahelyeken is.

Kijárási tilalom alatt ellenőriz a rendőr Ausztriában
Fotó: AFP

Horvátország – Két hétig lázat kell mérni

Ha hazánkból szeretne valaki Horvátországba utazni, azt csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel teheti meg, vagy egészen addig karanténban kell kint lennie, míg meg nem érkezik egy ilyen teszt eredménye. Az országban egyébként kötelező a távolságtartás betartása, és a maszk viselése zárt helyen ott, ahol a távolság nem tartható: tömegközlekedési eszközökön, vendéglátó helyiségekben, irodákban, társasági összejöveteleken. Ha valaki beutazik, annak 14 napon keresztül kötelező naponta mérni a testhőjét, és ha az meghaladja a 37,2 fokot, akkor azt jelenteni kell.

Fotó: ripost

Szerbia – hétvégente bezár

Szerbiába korlátozások nélkül utazhatunk. Itt is kötelező a távolságtartás, a maszk viselés kül-és beltéren – ezt szigorúan ellenőrzik. A lehető legtöbb helyen elrendelték a home office-t. A gyülekezést 5 főben maximalizálták. Az éttermek, vendéglátóhelyek, éjjeli klubok, , gyermek- játszóházak, a fodrász és szépségszalonok, az edzőtermek, fitneszközpontok, úszómedencék, fürdők, fedett focipályák, kosárlabda, tenisz vagy bármely más szabadidős sportpálya kizárólag hétfő reggel 5 órától pénteken 17 óráig lehetnek nyitva. Kivételek: az ételkiszállítás, élelmiszerboltok, üzletek, kiskereskedelmi létesítmények, valamint újságárusok, kioszkok és hasonlók, amelyekbe általában az ügyfelek nem lépnek be a vásárlás érdekében, hétköznap és hétvégén 21 óráig dolgozhatnak, gyógyszertárak, benzinkutak 0-24-ig nyitva lehetnek, szabadtéri piacok reggel 6-tól 15 óráig.

Fotó: illusztráció/pixabay

Ukrajna – csak Covid-19 biztosítással léphetünk be

Ukrajnába hazánkból csak ún. Covid-19 biztosítással (ez egy, hivatalos biztosító társaság által kibocsátott, angol nyelvű kötvény, ami tartalmazza, hogy a biztosító fedezi az orvosi ellátást az új koronavírussal (COVID-19) történő megfertőződés esetén.) és egy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet beutazni, ha ezek nincsenek, akkor 14 nap karantén.

Kötelező a maszk viselése utcán és zárt helyiségekben is. Tilos tömegrendezvényt tartani, ha nem tartható a 1,5 méteres távolság. Mozik, színházak max. 50%-on működhetnek. Tilos a diszkók megrendezése 4-nél több fő nem lehet egy asztalnál az éttermekben.

December 14-én újabb szigorításokat vezettek be, ezek értelmében tilos az étkeztetési helyiségek működtetése este 23 óra és reggel 7 óra között, kivéve december 31-e: ekkor 01:00 engedélyezett.

Vallási eseményt zárt térben csak úgy lehet tartani, ha egy főnek 5 négyzetméter szabad terület jut, szabadtéren pedig csak úgy, ha tudják tartani az 1,5 méteres távolságot.

Na de mi most a helyzet itthon?

Beutazás: 10 nap házi karantén. Ha valaki 6 hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen és ezt igazolja, akkor nem kell karanténba vonulni. Vagy ha öt napon belül 48 óra különbséggel két negatív PCR tesztet produkál. A teszt készülhet a schengeni térségbe tartozó országokban, az USA-ban, vagy Kanadában.

* Mindenhol kötelező a maszk, azonban egyes önkormányzatok meghatároztak kivételeket. Kültéren sportolás közben nem kell viselni.

* Kijárási korlátozás 20-5 óra között.

* Az üzletek 6-19 óra között vannak nyitva.

* Magánrendezvényeket tartani tilos.

* Tilos a 10 főnél nagyobb csoportosulás.

* Az uszodák, szórakozóhelyek, éttermek, mozik, könyvtárak, állatkertek, edzőtermek zárva tartanak.

 

origo.hu

Újabb letartóztatások történtek a Fico elleni merénylet kapcsán

ripost.hu

Dubajban és New Yorkban is sztár a 14 éves Sávolt Karolina

borsonline.hu

Könnyek közt búcsúzott a TV2 szépsége: Pszichológushoz fogok menni ezután

magyarnemzet.hu

Meglepődtek, amikor Orbán Viktor lépett a műhelybe + videók

metropol.hu

Felhőszakadás miatt adták ki a riasztást: rövid idő alatt rengeteg csapadék hullhat

vg.hu

Iráni elnök: beazonosították a lezuhant helikopter pontos helyszínét – minden egységet odarendeltek

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

mindmegette.hu

Meztelencsigák a kertben – ezzel a házi csodaszerrel pillanatok alatt megszabadulhatsz tőlük

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

180 fokos fordulatot vett az EU, megállíthatatlanul sodródunk a háború felé

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Élve temettek el egy férfit, négy napot töltött a föld alatt

KÜLFÖLD

Megkérdezték a MI-t, hogy el akarja-e pusztítani az emberiséget, a válasza mindenkit ledöbbentett

KÜLFÖLD

Megdöbbentő hírek: talán mégsem egyedül cselekedett Fico merénylője

KÜLFÖLD

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek