Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.11.22.

Az Egyesült Államokban várhatóan december 11-én kezdődik a védőoltások beadása

Az Egyesült Államokban még december közepe előtt megkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása – közölte Moncef Slaoui, a kormány által szervezett oltási kampány egyik magas rangú vezetője.

„A tervünk az, hogy az engedélyezést követő 24 órán belül eljuttatjuk a vakcinát az oltási helyszínekre, azaz december 11-én vagy 12-én megkezdődhet az oltás” – közölte Moncef Slaoui a CNN amerikai hírtelevízióban.

FILE PHOTO: Vials with a sticker reading, „COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only” and a medical syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

A Pfizer New York-i székhelyű vállalat és német partnere, a BioNTech pénteken adta be az engedélyeztetési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalba (FDA). A The New York Times című napilap szerint az FDA a tervei szerint három hétig tanulmányozza a beaványt, ezután vizsgálják meg független szakértők, az ő ülésüket december 10-re tűzték ki.

A Pfizer szerdán jelentette be, hogy 95 százalékos hatékonysággal fejezte be a ribonukleinsav-hírvivő technikán alapuló védőoltása klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, és várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot.

Az Egyesült Államokban vasárnap este 12 102 101 igazolt fertőzöttet, 255 953 halálesetet és 4 529 700 gyógyultat tartottak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén – közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnap.

Az intézmény adatai szerint pénteken és szombaton az amerikai reptereken több mint kétmillió utast ellenőriztek. Az amerikai televíziók tudósításai szintén zsúfolt légikikötőkről számoltak be. A repülésbiztonsági hatóság közölte: március közepe óta nem vásároltak ennyien repülőjegyet. Akkor több mint egymillióan utaztak légi úton. A légitársaságok többsége egyébként – jóllehet, a szövetségi kormányzat dollármilliárdokkal segítette meg őket – nem fizeti vissza a repülőjegy árát, abban az esetben sem, ha valaki egészségi okokra hivatkozva kénytelen lemondani az utazásról. Pénteken az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) figyelmeztetésül közleményt adott ki, amelyben azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy a november 26-ra eső hálaadás ünnepére ne utazzanak el rokonaikhoz, az eseményt otthon, szűk családi körben, meghívott vendégek nélkül töltsék. Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember – az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója – vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva a többi között azt is hangsúlyozta, hogy a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket. Hozzáfűzte, hogy a hálaadás napján történt fertőzéseket csak hetekkel később diagnosztizálhatják. Különösen nehéznek nevezte a helyzetet, s úgy fogalmazott: a járvány elszabadulhat, főleg, mert a hideg idő beköszönte kedvez a vírus terjedésének.
Az amerikai járványügyi hivatal arra kérte csütörtökön az ország lakosságát, hogy hálaadás ünnepére, amikor általában sokat utaznak és családi találkozókat tartanak az emberek, ezúttal a koronavírus-járvány miatt maradjanak otthon. A hálaadás idén november 26-ára esik.
Az Egyesült Államokban az utóbbi egy hétben több mint egymillió új fertőzöttet regisztráltak - csak az utóbbi egy napban kétszázezret -, és szerte az országban az egyes államok különböző új kijárási korlátozásokat vezetnek be a járvány újabb hulláma miatt. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó éppen csütörtökön jelentette be, hogy az állam legnagyobb részén este 10 órától hajnali 5-ig kijárási tilalom lesz egy hónapig. A kormány bejelentette, hogy egy hónappal – december 21-éig – meghosszabbítják az utazási korlátozást Kanadába és Mexikóba. Az árufuvarozást nem akarják korlátozni, de a szárazföldi határokon csak azok a magánemberek léphetnek át, akiknek ez feltétlenül szükséges. A legtöbb európai ország nem fogadja az amerikai állampolgárokat, csak kivételes esetben.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Egészen őszig zárva tart az ország egyik legmagasabb pontján fekvő turistaház

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Meg fogok állni, mielőtt meghal” – Takaróval fojtogatta csecsemőjét egy nő élő adásban

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl

KÜLFÖLD

Nem baleset volt: Túlélte a szörnyű zuhanást, majd kiderült, hogy szándékosan akarták megölni

KÜLFÖLD

Sokkoló videó: az óriáskerékről zuhant le a 3 éves kislány