Létrehozva: 2020.10.13.

Oszáma bin Láden legszorosabb szövetségesét napokon belül szabadlábra helyezhetik!

A terrorista, akinek a nevéhez egy több, mint 200 halálos áldozattal járó merényletsorozat köthető, jó eséllyel Európában fog új életet kezdeni.

Feltételesen szabadlábra helyezhetik az al-Káida nevű dzsihadista terrorszervezet egyik alapítójának, Oszáma bin Ládennek az egykori szóvivőjét. A 60 éves Adel Abdel Bary (ismertebb nevén: Bari) jelenleg egy szigorúan őrzött szövetségi börtönben raboskodik az Egyesült Államokban, de a koronavírus-járvány, illetve a jó magaviselete miatt a büntetésének tényleges letöltése előtt 4 évvel(!), akár már jövő héten szabadulhat – írja a The Times internetes kiadása.

Adel Abdel Bary azzal vált hírhedté, hogy oroszlánrészt vállalat az 1998-as kenyai és tanzániai bombatámadások kitervelésében és végrehajtásában. Az előbbi merénylet során egy terroristák vezette autóba szerelt nagy erejű bomba robbant a kenyai Nairobi városában, az amerikai nagykövetség hátsó udvarán. A robbanás 213 ember halálát okozta, és több mint 4000-en megsérültek. A robbanást tűzharc előzte meg a terroristák és az őrök között, aminek hallatán többen is az ablakokhoz siettek az épületen belül. Ha nem teszik, sokan közülük túlélhették volna a támadást, ugyanis a detonáció erejétől berobbant ablaküveg bizonyult halálosnak a legtöbb esetben.

A kenyai támadással szinte egy időben a tanzániai Dar es-Salaam városában is támadás érte az amerikai nagykövetség épületét. Itt tíz ember vesztette életét, 54-en pedig megsebesültek.

A terrortámadások után egy évvel Barit az Egyesült Királyságban tartóztatták le, miután menedékjogot kért és kapott a szigetországban. Ennek a megszerzésében aktívan segített neki a Soros György nevéhez köthető, magát civilnek valló Amnesty International nevű jogvédő szervezet.

Az őrizetbevétele után egy majdnem egy évig húzódó jogi csatározás következett, mely végén a britek kiadták Barit az Egyesült Államoknak. A tengeren túl végül csak 2015-ben született jogerős bírósági ítélet ellene egy vádmegállapodás keretein belül. Bari kitálalt a terrorista barátairól, illetve elismerte, hogy részt vett az afrikai terrortámadások kitervelésében, cserében pedig 25 év börtönnel megúszta a dolgot. A büntetése ráadásul 9 évre csökkent, ugyanis a bíró figyelembe vette azt a 16 évet, amit előzetes letartóztatásban töltött.

Egy gyors fejszámolás után tehát kiderülhet: Bari büntetéséből még 4 év van hátra. Az amerikai hatóságok mégis a szabadlábra helyezését fontolgatják, ugyanis a túlzsúfolt börtönök különösen veszélyesek járványügyi szempontból. Ráadásul Bari már veszélyeztetett korcsoportba tartozik a maga 60 éves korával.

Sajtóértesülések szerint az ex-terrorista feltett szándéka, hogy a szabadulása után visszatér Európába. Egészen pontosabban Londonban szeretne letelepedni és új életet kezdeni, ugyanis több családtagja is a brit fővárosban él.

Meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Times arról ír, hogy a brit külügyminisztérium már megkezdte a tárgyalásokat Washingtonnal Bari ügyével kapcsolatban. „Ez a férfi nem olyan, aki egyszerűen csak újra Nagy-Britannia utcáin járhat majd. Potenciális kockázattal járna a jelenléte, ezért nem engedhetjük be gondolkodás nélkül” – fogalmazott a konzervatív hírportálnak egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő.

Az biztosnak látszik, hogy a dzsihadista férfit nem tudják a terrorizmus megelőzésére és nyomozására vonatkozó, úgynevezett TPIM törvény alapján kitiltani az országból, mivel a bűnei miatt kiszabott ítéletet már letöltötte. Arról nem is beszélve, hogy a származási országába, azaz Egyiptomba sem toloncolható vissza, ott ugyanis a távollétében halálra ítélték.

A terrorista szakma egyébként Bari családjában igen nagy népszerűségnek örvend. Fia, Abdel-Majed Abdel Bary például a londoni „rap karrierjét” adta fel pér évvel ezelőtt, hogy a magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista terrorszervezet oldalán harcolhasson Szíriában. A húszas évei elején járó srácról több fotó is megjelent a közösségi médiában, ahogy lenyakazott keresztények fejével pózol a kamerának. Abdelt végül idén év elején tartóztatták le Spanyolországban, miután menekültnek álcázva magát megpróbált visszatért az Európai Unióba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

A Momentumnak nehézséget okoz az ajánlások összegyűjtése + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett