Létrehozva: 2020.09.20.

Több mint másfélszeres a túljelentkezés a vakcinatesztelésre Moszkvában

A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára – jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televízióban, miközben az új koronavírus-fertőzések száma tovább növekedett Oroszországban.

Szobjanyin szerint a kipróbálás alatt álló védőoltást eddig 700 embernek adták be, akik valamennyien jól érzik magukat. Mint mondta, többezren vannak túl a klinikai tesztben való részvételhez szükséges orvosi vizsgálaton.

Illusztráció /Fotó: Shutterstock

A feltételesen augusztus 11-én bejegyzett vakcina gyártása az orosz egészségügyi tárca közlése szerint augusztus 15-én kezdődött meg. Az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet munkatársai a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban a hétvégén válaszoltak a Szputnyik V-t ért bírálatoktóra.

Gyenyisz Logunov, az intézet kutatási igazgatóhelyettese és a többi társszerző megígérte, hogy a felmerült kételyek eloszlatásának hozzáférhetővé teszik majd a kutatás egyes résztvevőinek leleteit.

„Szeretnénk aláhúzni, hogy a közölt adatokat kísérletek útján nyertük és duplán ellenőriztük” – hangsúlyozták az orosz tudósok.

Kutatók egy 15 fős nemzetközi csoportja, élén Enrico Buccival, a philadelphiai Temple Egyetem docensével szeptember 7-én nyílt levet tett közzé, amelyben arról írtak, hogy „nagyon valószínűtlen” mintázatokat azonosítottak a tesztelések első és második szakaszának adataiban. A csoport tagjai hétfőn elküldték kifogásaikat és észrevételeiket a The Lancetnek.

A Szputnyik V kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közleményt juttatott el a TASZSZ hírügynökséghez, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy Bucci a Resis elnevezésű cég tulajdonosa, amely tudományos publikációk szaklapokban való közlésének előkészítésével és a bennük foglalt adatok ellenőrzésével foglalkozik. Bucci publikációiból kiderült: kapcsolatban állhat konkurens több kutatóintézettel és kutatással foglalkozó gyógyszeripari vállalattal. A lehetséges összeférhetetlenséget a szakember a nyílt levélben nem, csak a The Lancet hivatalos kérésére tárta fel – tették hozzá.

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 6148-cal 1 103 399-re emelkedett Oroszországban a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám július 18. óta, és az egy hét alatt újonnan fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret. Az előző két hétben az újonnan diagnosztizált esetek száma 5100 és 5500 között ingadozott, újabb növekedés ezen a héten indult el. Az országban szeptember 4-től haladta meg ismét az ötezret a napi új esetszám.

A terjedés üteme 0,6 százalékra, a reprodukciós ráta pedig országosan 1,08-ra, Moszkvában 1,14-re emelkedett. Ez mindkét utóbbi esetben a legmagasabb mutató május 8. óta. Az új esetek 22,7 százaléka tünetmentes.

Melita Vujnovic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) moszkvai képviselője ugyanakkor a Rosszijszkaja Gazeta kormánylapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Oroszországban nem szükséges visszatérni a korlátozó intézkedésekhez. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fertőzés terjedésének lelassítását szolgáló egészségvédelmi előírásokat szigorúan be kell tartani.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 764 962), India (5 400 619) és Brazília (4 528 240) után. Oroszországban az aktív esetek száma 3074-gyel 174 624-re nőtt. A halálos áldozatok száma 79-cel 19 418-ra, a felépülteké pedig 2895-tel 909 357-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 42,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 364 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával több mint 241 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

vg.hu

Csökkennek a kamatok, vissza is tértek a fix kamatú lakáshitelek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok