2 éve

Óriási megkönnyebbülés: véget ért a túszejtő akció a szomszédban

Fegyverrel és robbanószerrel szállt fel a túszejtő egy utasokkal teli buszra Ukrajnában.

Hihetetlen és egyben megnyugtató is, hogy vérontás nélkül sikerült pontot tenni a keddi ukrán túszejtő akció végére.

A zavaros rendszerellenes nézeteket valló, többszörösen büntetett előéletű Makszim Krivos kedd reggel ejtette túszul az utasokat a Voliny megyei Beresztecsko településről Luckon át a szintén a megyében található Krasznilivkába tartó buszon. A helyközi járatú buszt Luck központjában állította meg a túszejtő, amikor utolsó utasként felszállt a járműre.

Napközben a túszejtő többször is lövéseket adott le és előbb egy gránátot, majd egy robbanószerkezetet tartalmazó csomagot is kidobott a buszból. Előbbi nem robbant fel, utóbbi pedig felrobbant ugyan, de szerencsére senki sem sérült meg.

Az UNIAN hírügynökség szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette a túszejtő egyik követelését és Facebook-oldalán közzétett egy olyan videófelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült Földlakók című amerikai dokumentumfilmet.

A túszdráma vége előtt nem sokkal a terrorista elengedett három túszt, egy gyermeket, egy állapotos nőt és egy idős asszonyt, majd a túszejtő megadta magát: kiszállt a buszból és önként a földre feküdt. A békés megoldásban a helyi híradások szerint komoly szerepe volt Jevhen Koval országos rendőrfőnök-helyettesnek.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) utóbb közleményben tudatta, hogy a rendőrséggel együttműködésben 13 túszt szabadítottak ki. Valamennyien jól vannak. Az akció során senki sem sérült meg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!