2 éve

Amerikában üldözi a bűnt a magyar rendőr

Több helyen is teljesített már szolgálatot, a fegyverét is sokszor kellett használnia.

Nem mondhatni, hogy unalmas életút áll a most 43 éves Zanati Balázs mögött. A Keszthelyről származó férfi annak idején katonai főiskolát végzett, majd a Honvédelmi Minisztérium pénzügyi ellenőre lett. 2004-ben aztán Afganisztánba ment, ahol a NATO-csapatok pénzügyeit felügyelte. Ott ismerkedett meg néhány kanadaival, akik sokat meséltek neki a tengerentúli életről.

„Érdekelt az ottani élet, így 2005-ben leszereltem, és belevágtam a kalandba. Erős vállalás volt, ugyanis nem beszéltem jól angolul” – meséli a Borsnak Balázs. „Toronto volt a célállomás, miután megkaptam a letelepedési engedélyt. Az első pár hónapban egy autókereskedésben dolgoztam, aztán beütött a gazdasági válság. Ekkor még szó nem volt arról, hogy én valaha is rendőr leszek. Utána egy edzőteremben helyezkedtem el. Itt ismertem meg egy hölgyet, aki rendőrként dolgozott, az ő ajánlására szegődtem a rendőrség kötelékébe” – újságolja Balázs, akire több hónapos betanulás várt, de közben egyből a mély vízbe is dobták.

Biciklivel és autós járőrként is a bűnözők nyomába ered Balázs

„Mindenki az utcán kezd, 10 hétig egy tapasztalt járőr mellett, majd utána már egyedül dolgoztam. Az első időszakban hívásról hívásra megy az ember, majd kap egy állandó kerületet, ahol kiépíti a kapcsolatait. Érdekes, de sokan már előre köszönnek nekünk, nagyobb a rendőrökbe vetett bizalom, és úgy érzem, tisztelnek is minket. Vannak persze rázós történetek, rablások, gyilkosságok. Egy skálán mérik a bűnügyi fokozatokat. Riasztottak már több, halálos áldozattal járó lövöldözéshez, nem egyszer kellett már használnom a fegyverem, de szerencsére még senkit nem kellett lelőnöm. Sok halott embert láttam, de ezen nem szabad fennakadni, muszáj fejben kikapcsolni munka közben” – mondja a magyar zsaru, aki kint ismerte meg ma­rokkói feleségét, és már kétgyermekes apukának mondhatja magát.

Balázsék az amerikai filmekből ismert autóval járják az utakat, de sokszor bringával, vagy éppen gyalogosan figyelik a környéket. A koronavírus miatt pedig Torontóban is fokozott a készültség.

Zanati Balázs (balra) a kanadai Toronto városában öltött egyenruhát

„Két méternél közelebb nem mehetnek egymáshoz az embe­rek, és tilos az öt főnél nagyobb csoportosulás. Kijárási tilalom nem volt, ahogy a tömegközlekedési eszközökön sem kell maszkot viselni. Aki azonban szabályt szeg, azt 800 dollárra, azaz közel 250 ezer forintra is megbüntethetik.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!