POLITIK

Afganisztán lesz az új koronavírus bomba?

A rossz egészségügyi és higiénés körülmények, az orvosok és a kórházak hiánya miatt Afganisztán lehet a koronavírus járvány új, máris ketyegő bombája.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Márciusban több mint 150 000 afgán tért Iránból, abból az országból ahol igazi tömegjárványt okozott a koronavírus. Ez a 150 ezer ember gyakorlatilag mindenféle ellenőrzés nélkül kelt át az iráni-afgán határon, ráadásul a visszaáramlás folytatódik, naponta több ezren tartanak még mindig hazafelé.
Egyrészt a még mindig kontrollálatlan iráni koronavírus járvány miatt, az életüket féltve, másrészt a vendégmunkások elsők között lettek munkanélküliek, őket bocsátották el elsőként. Munka és fizetés nélkül nem tudnak Iránban a létfenntartásukról gondoskodni, nincs más választusok, mint hazamenni.
Nemrégiben több tízezer afgán tért vissza Pakisztánból is, ahol szintén széles körben szedi áldozatait a koronavírus-járvány. A hazatérők zöme még a szegényes iráni és pakisztáni körülményeknél is veszélyesebb helyekre tér vissza. Talibánok ellenőrizte nyomorgó hegyi falvakba, ahol nemhogy orvos, de gyakorlatilag semmiféle egészségügyi ellátás sincs.
Eddig még Afganisztán nem tartozott a vírus által súlyosan érintett országok közé: 423 esetet és 14 halálesetet jelentetek, de nagy kérdés, hogy mi lesz most. A több százezer hazatérő törvényszerűen elterjeszti majd szélesebb körben is a vírust.

Az afganisztáni fertőzések esetek és halálesetek száma szinte biztosra vehetően jelentősen növekszik„ – mondja Natasha Howard, a szingapúri Nemzeti Egyetem globális egészség tanszékének docense.

Ráadásul a háború sújtotta, elszegényedett Afganisztán egészségügyi rendszere a töredékét nem képes nyújtani, sem Olaszország, sem Spanyolország egészségügyi rendszerének.

Nincs semmiféle ellenőrzés

A határátkelőhelyeken, akár az afgán-iráni, akár az afgán-pakisztáni határon gyakorlatilag nincs semmiféle egészségügyi ellenőrzés, s ha ki is emelnének betegeket a napi több ezer hazatérő közül nem lenne hol elhelyezni őket. Karanténközpontokat sem alakítottak ki.

Ha nagy ritkán elvégeznek egy tesztet, az eredményre akár egy hetet is várni kell, mert csak a fővárosban, Kabulban van megfelelő laboratórium.
.
Bár a pakisztániak először lezárták a határt, az afgán kormány felkérte a pakisztáni hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a hazatérést az afgán vendégmunkásoknak.

A pakisztáni hatóságok kijelentették, hogy napi 1000 embert engednek át, de akkora volt a nyomás, hogy az elmúlt két nap során 20 000-en tértek haza. Akkora a tömeg, hogy már semmiféle okmányellenőrzés nincs,
Az afgán hatóságok először 4000 hazatérő afgánt próbáltak meg karanténba helyezni, de az áradat hamar elsodorta ezt a tervet. Gyakorlatilag senki sincs most karanténban.Az afgán közegészségügyi minisztérium közlése szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO)azt feltételezi, hogy a több mint 30 milliós lakosságból 16 millió kaphatja el a koronavírust.
Az afgán közegészségügyi minisztérium szóvivője szerint a legrosszabb esetben 700 000 embernek kellene kórházi ápolást biztosítani.Afganisztánban, az egész országban összesen 10 400 kórházi ágy található. A légzőkészülékek száma 12.

Afganisztán, Olaszország és Spanyolország egészségügyi kapacitásai.
Az 1000 lakosra jutó orvosok és az 1000 lakosra jutó kórházi ágyak száma.
Afganisztánban tömegbetegség a tuberkulózis, a rák, a cukorbetegség, és körülbelül két és félmillió gyermek alultáplált. A lakosságon egyfajta letargia lett úrrá. Azt mondják ” Ha már meg kell halnunk, legalább haljunk meg odahaza.„ Egyes szakértők szerint már túl késő megakadályozni a vírus széles körű elterjedését Afganisztánban.

 

”Minden jel szerint kétségbeejtő helyzetre kell felkészülni, egy ketyegő bombán ül az ország„- nyilatkozta a BBC-nek Natasha Howard a szingapúri nemzeti egyetem docense.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?