2 éve

Egy állami felmérés szerint a norvégok döntő többsége elutasítja a migrációt és az iszlámot!

Ma Norvégia lakosságának majdnem egyötöde migrációs hátterű, ráadásul ez az arány évről évre növekszik.

A norvég Integrációs és Sokszínűségügyi(!) Igazgatóság (IMDI) a napokban publikálta a 2020-as integrációs barométer nevű közvéleménykutatás eredményét.

A felmérés szerint a norvégok többsége aggályosnak tartja az iszlám jelenlétét és terjedését, valamint a migráció jelenségét. Ráadásul sokan leginkább a bevándorlókat teszik felelőssé azért, hogy nem tudnak integrálódni a többségi norvég társadalomba - írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A válaszadók döntő többsége, 70 százaléka szerint a tömeges bevándorlás egy káros jelenség, az integráció hiányáért pedig nem a norvégok, hanem maguk a migránsok tehetőek felelőssé. A bevándorlásról mindösszesen az emberek 20 százaléka gondolkodik jó és pozitív jelenségként.

A norvégok több mint fele, 52 százaléka szerint az iszlám értékei összeegyeztethetetlenek a európai társadalmakkal. 56 százalékuk határozottan nem szeretné, ha a gyermeke egy muszlimmal házasodna össze. 45 százalékuk zsigerileg elutasítja az iszlám vallást, 70 százalékuk pedig aggályosnak tartja az „erős muszlim hitet”.

A felmérés szerint a norvégok több mint 80 százaléka határozottan elutasítja, hogy a muszlim asszonyok az arcukat eltakaró nikábot viseljenek nyilvános helyen.

Norvégia egyébként az 1970-es évek elejéig etnikailag homogén nemzetnek számított, ekkor még a lakosság 98 százaléka vallotta magát norvégnak. A következő évtizedekben aztán fokozatosan felerősödött a Norvégiába irányuló migráció. Először a környező európai országból érkeztek bevándorlók, majd a 2000-es évektől kezdve az interkontinentális migráció is felütötte a fejét. A legfrissebb felmérések szerint ma Norvégia lakosságának 18 százaléka migrációs hátterű, többségük Lengyelországból, Svédországból, Szomáliából, Litvániából, Pakisztánból és Irakból származik.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!