Létrehozva: 2020.04.12.

Törökországban továbbra is magas az új fertőzöttek száma

Törökországban vasárnap némileg csökkent, de továbbra is magas, napi 4500-at meghaladó értékkel, 4789-cel nőtt a SARS-CoV-2 nevű vírussal újonnan diagnosztizáltak száma, így az összes fertőzött száma 56 956-ra emelkedett – számolt be róla Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján.

A tárcavezető által megosztott adatokból kiderült az is, hogy a halálozások száma – csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet – ezúttal 97-tel 1198-ra nőtt. A törökországi halálozási arány immár kéttized százalékkal marad el a közismerten alacsony németországi adattól, sőt napról napra csökken, jelenleg kerekítve 2,1 százalék.

Fotó: Shutterstock

A 83 millió lakosú Törökország állampolgárainak átlagéletkora a török statisztikai hivatal 2020. februári adati szerint 32,4 év.

Fahrettin Koca szintén közölte, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1665 embert kezelnek intenzív osztályon, 39-cel többet, mint szombaton, lélegeztetőgépre pedig 978-an vannak kapcsolva, ami ugyanakkor 43-mal kisebb az előző napi értéknél. Az utóbbi szám péntek óta esik, akkor 1062 lélegeztetett beteg volt. A miniszter vasárnap a mikroblogján arra hívta fel a figyelmet, hogy számuk emelkedése ellenére az intenzív ellátásra szorulók aránya csökken.

A gyógyultnak minősítettek száma az eddigi második legmagasabb értékkel nőtt, 481-gyel 3446-ra. Az NTV török hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy Isztambulban egy 90 éves, Alzheimer-kórban és cukorbetegségben szenvedő férfi, akit ráadásul korábban a szívével is műtöttek, 15 nap kezelés után felépült az új típusú koronavírus okozta betegségből.

Törökország mindazonáltal újra megdöntötte saját rekordját a koronavírussal kapcsolatos tesztek számát illetően, vasárnap 35 720 szűrést végeztek el.

A kis-ázsiai országban a járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban – köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik.

Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója, vasárnap este a Twitter-fiókján azt írta, hogy a rendőrség és a csendőrség mintegy 3700 esetben járt el olyanokkal szemben a metropoliszban, akik megszegték a rendelkezést, és együttesen nagyjából 8 millió 600 ezer líra (körülbelül 415 millió forint) bírságot szabott ki. Az érintett városok emellett múlt hét péntek éjfél óta zárva vannak a személyforgalom előtt. Az újabb intézkedés tovább szigorította azt az országos szintű kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthonmaradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették, leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

life.hu

Csalódtak Katalin és a királyi család rajongói: nem azt kapták, amit vártak Lajos születésnapján

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le

KÜLFÖLD

Szívszorító: egymást átölelve érte utol a halál a két kistestvért

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett