2 éve

Mohamed az egyik legnépszerűbb újszülötteknek adott név Göteborgban

Arányaiban egyre több újszülött kapja az arab eredetű nevet Svédországban az évek múlásával.

A svéd Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Goteborgs-Posten című helyi hírlap azt írja, hogy a Mohemed nevet adták második legtöbbször újszülötteknek a mintegy 500 ezer lelket számláló svéd városban. A muszlim eredetű nevet egyedül az Elias előzi meg az erre vonatkozó rangsorban.

A lap arra is kitér, hogy országos szinten csak a 29. leggyakoribb név volt 2019-ben a Mohamed – ami az 2018-as statisztikához képest három hely javulást jelent. Ez azért fordulhat elő mert ennek a névnek rengetek különböző írásos változata létezik (pl.: Mohhamed, Muhamed, Muhamad, stb.), és mindet külön kezeli a statisztikai hivatal. Azonban ha ezeket apró eltéréseket nem vennék figyelembe, akkor országos szinten a dobogó legmagasabb fokán állna a Mohamed.

Egy másik arab név, az Omar is jól teljesített a legnépszerűbb újszülötteknek adott nevek listáján: 2019-ben a 98. legnépszerűbbről 82. helyre lépett előre. Amir a 93. helyről 91. helyre ugrott. Ibrahim, az Ábrahám népszerű arab változata pedig tavaly debütált a listán a 99. helyen.

Katharina Leibring, a svéd Nyelvészeti és Néprajzi Intézet docense úgy kommentálta Mohamed népszerűségéének növekedését, hogy a „Mohamed egy olyan arab név, ami mindig is az egyik legnépszerűbb volt ebben a kultúrkörben. Ezenkívül a fiúk gyakrabban kapnak hagyományos neveket, mint a lányok.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!