2 éve

Mégis sikersztori lehet a Brexit, több ország követheti a példát

A Dán Néppárt európai parlamenti képviselője arról beszélt egy nyilatkozatában, hogy az előttünk álló évtizedben több uniós tagállam is követheti a britek példáját.

Morten Messerschmidt úgy látja, hogy a Brexit végül sikeres lesz, aminek következtében több uniós tagállam is irigykedve tekint majd a britekre. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy az elkövetkezendő tíz évben, vagyis 2030-ig több másik tagállam is kiléphet az EU-ból. Messerschmidt véleménye szerint Dánia is ezt az utat követheti majd.

Morten Messerschmidt

„Azért mondok 2030-at, mert le kell nyugodnia a kedélyeknek. De a Brexit siker sztori lesz, ami miatt egymást követhetik a kilépésről szóló népszavazások”

– állítja a dán politikus, aki szerint Brüsszelben rettegnek attól, hogy a britek valóban sikeresek lesznek az EU nélkül is. Morten Messerschmidt arról is beszélt, hogy minden esetben, ha egy tagország kilépéssel fenyegetőzik, az emberek úgy csinálnak, mintha a világ vége jönne el.

Ez még sose történt meg. A britek túlélték, ráadásul legyőzték Napoleont és Hitler is, szóval szerintem megbirkóznak az EU-ból történő kilépésükkel is

– fogalmazott. A néppárti politikus szavaival egybecseng az a Nemzetközi Valutaalap új jelentése is, miszerint a brit gazdaság pár éven belül gyorsabban növekedhet az eu-s átlagnál.

A Dán Néppárton belül nem számítanak újdonságnak, hogy az EU-ból való távozáson gondolkodjanak. A skandináv országban már a 2016-os brit referendum előtt is komoly téma volt a kilépés. A helyzetet különösen súlyosbítja, hogy a dánok veszélyként tekintenek a schengeni egyezményre. Tavaly év végén döntöttek úgy a dánok, hogy visszaállítják a svédekkel közös szakaszon a határ ellenőrzést. Erre azután került sor, hogy több robbantást is elkövettek a dán fővárosban, amelyek elkövetésével feltehetően migrációs hátterű bűnbandákat gyanúsítottak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!