3 éve

A migránskvótáért lobbizott Brüsszelben a német belügyminiszter

Horst Seehofer szerint azonnali reformra van szükség az európai menedékjogi rendszerben. A német belügyminiszter azt szeretné, ha a menedékjogban részesülő migránsokat a tagállamok között szétosztanák. Nem ő azonban az egyetlen, aki új tervekkel állt elő.

Ylva Johansson, az uniós belügyekért és a migrációért felelős új biztos az első munkanapján legsürgetőbb feladatának minősítette az új menekültügyi és migrációs paktum kidolgozását és elfogadtatását. Horst Seehofer német belügyminiszter pedig már Brüsszelbe is utazott, hogy az újonnan felállt Európai Bizottság vezetőivel ismertesse a menedékjogi rendszerrel kapcsolatos reformötleteit. Amint arról a Ripost is beszámolt korábban, a német tárcavezető azt szeretné, ha az EU külső határain feltartóztatnák az összes bevándorlót, még ott helyben elbírálnák a migránsok menedékkérelmét, és csak azokat engednék be az unióba, akik pozitív elbírálásban részesültek. Azokat a migránsokat, akik az eljárás vége előtt továbbutaznak az Európai Unió területére, indoklás nélkül ki lehetne toloncolni az unió területéről.

Horst Seehofer német belügyminszter
Fotó: Bernd von Jutrczenka / AFP

Akik azonban megkapják a menedékjogot, azokat egy kötelező kvóta alapján szétosztanák a tagállamok között. Vagyis Magyarországra is betelepítenének bevándorlókat.

Ylva Johansson
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Ylva Johanssontól megkérdezte a német sajtó, hogy mit szólt Seehofer elképzeléseihez.

Rengeteg ötlet fut be hozzánk, ami azt jelzi, hogy nagy az igény az újrakezdésre. A tagállamok tisztában vannak vele, hogy egy új paktumra van szükség. Most van egy fellendülés, amit ki fogok használni

– jelentette ki Johansson. A svéd politikus hozzátette, hogy az Európai Bizottság elnökével közösen szeretne március végéig kidolgozni egy reformtervezetet, amit aztán el tudnak fogadtatni az Európai Parlamenttel. A német Welt című konzervatív napilap azonban idézi a cseh miniszterelnököt, aki egyetért abban Orbán Viktor magyar kormányfővel, miszerint a kvóta bármilyen formája elfogadhatatlan a közép-európaiak számára.

Képünk illusztráció
Fotó: Gokhan Balci / Getty Images

A német belügyi tárca vezetője elmondta: tisztában van vele, hogy nem fog az összes tagállam beleegyezni a migránsok szétosztásába, éppen ezért a rendszert már akkor élesíteni kellene, ha egy jelentős többség rábólint.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!