A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
3 éve

Megint Orbán Viktornak lesz igaza

Az Európai Néppárt és az olasz Liga lehetséges együttműködéséről cikkezett az európai sajtó. A Matteo Salvinivel való összefogást Orbán Viktor a májusi európai parlamenti választások előtt sürgette, akkor az ötlet süket fülekre talált a pártcsalád részéről – olvasható a Magyar Nemzetben.

Az egyre gyengébb néppárti támogatottság, az erős olasz tagpárt hiánya, illetve a Merkel-éra közelgő vége segítheti a Liga ügyét. Az olasz Corriere della Sera napilap szerint Joseph Daul leköszönő néppárti elnök már üzent is Salvininek.

A Corriere della Sera tudni véli, hogy az olaszok körében továbbra is rendkívül népszerű párt berkeiben ráébredtek arra, hogy erősebb nemzetközi kapcsolatokra van szükség. Mint írták, már nem elegendő otthon jó számokat produkálni, hiszen a brüsszeli tárgyalóasztaloknál a Liga finoman szólva sem népszerű. A jelenlegi elszigeteltség egyik konkrét okaként említik, hogy az Európai Parlament (EP) Identitás és Demokrácia nevű frakciójának magját adó párt nem szavazta meg a néppárti Ursula von der Leyen bizottsági elnökségét. Arról nem is beszélve, hogy az EPP északi (egyértelműen liberálisabb – a szerk.) delegációi hallani sem akarnának a bevándorlás- és iszlámellenes Ligával való kapcsolatról. Még formális értelemben sem.

Berlusconi pártja ugyan néppárti, de nem elég erős

A Corriere della Serra szerint a néppárt vezetése ugyanakkor felmérte azt is, hogy a mostaninál sokkal erősebb olaszországi tagpárttal kellene rendelkezniük: a Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! mindössze hat politikussal képviselteti magát az EPP európai parlamenti frakciójában. A Salvini-féle Ligának ezzel szemben 28 képviselője ül az uniós parlamentben. Míg korábban Nyugat-Európa politikai pártjai adták az Európai Néppárt erejét, ma a legerősebb delegációk között a lengyelek és a magyarok is ott vannak, írja a Corriere della Sera, utalva arra, hogy az erőviszonyok effajta átalakulása elméletileg alapjául szolgálhat az olasz bevándorlóellenesekkel való együttműködésnek. A lapnak egyébként arról is tudomása van, hogy Joseph Daul, a néppárt hamarosan leköszönő elnöke megüzente Salvininek: az ügyben mindenképp a Ligának kell megtennie az első lépést.

A kontinens legnagyobb pártcsaládja alig több mint egy hét múlva Zágrábban tart kongresszust, ahol minden bizonnyal Donald Tuskot, az Európai Tanács jelenlegi elnökét választják meg Daul utódjául. Arra gyakorlatilag nincs esély, hogy a Liga-kérdés már Horvátországban terítéken legyen, ugyanakkor a garnitúraváltás és a folyamatosan csökkenő néppárti támogatottság nyomán az EPP identitása bizonyára téma lesz. Az elméletileg keresztény-konzervatív tömörülés ugyanis rendre megkapja, hogy liberális irányba mozdult el az utóbbi években. A jelenleg felfüggesztett néppárti tagsággal működő Fidesz is a fő kritikusok között van.

Orbán Viktornak lesz igaza? Salvini Ligája a Néppárttal szövetkezhet

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként épp a májusi európai parlamenti választások margóján vetette fel, hogy az EPP-nek igenis együtt kellene működnie a Salvini-féle Ligával. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: a néppárt öngyilkosságra készül, ha ismét az európai baloldalhoz akarja kötni magát. Orbán Viktor szerint Silvio Berlusconinak lehet kulcsszerepe a kérdésben – annak a Berlusconinak, aki pár hete épp Salvinit „koronázta” az olasz jobboldal vezetőjévé.

A történet egy másik főszereplője pedig a német kancellár lehet, aki bár májusban rögtön elhessegette Orbán Viktor ötletét, szintén egy egyre népszerűtlenebb formációhoz, a német Kereszténydemokrata Unióhoz tartozik. Merkel jelenleg az utolsó kancellári ciklusát tölti, 2021-ben elköszön a politikától. A Corriere della Sera szerint utóbbi még egy érv lehet a néppárti-Liga-kooperáció mellett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas bajban vannak az ukránok, kegyetlen lépést tettek az oroszok

origo.hu

Hivatalos bejelentés: 800 UFO-rejtélyt vizsgál a NASA

mindmegette.hu

Nem mindegy, hogyan csinálod: a fűnyírás 9 alapszabálya

hirtv.hu

Kim Dzsong Un húga nagyon elégedetlen az ENSZ BT ülése miatt

ripost.hu

Ledobta a melltartót a háromgyermekes színésznő: félmeztelenül pózolt

hirtv.hu

Ma van a nemzeti összetartozás napja

origo.hu

Elviselhetetlen sztárok: kikkel a legrosszabb együtt dolgozni?

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2023. június 3-9.: Szakítópróba

ripost.hu

Alig takarta valami Tóth Andi bájait

ripost.hu

Nagy a baj, rossz hír érkezett a börtönbe zárt Galambos Lajcsiról

ripost.hu

Durva, ami az ország felé közelít: jobb, ha kiélvezzük a vasárnapot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Nemzeti összetartozás napja: a béke tüzei is lesznek a magyar tüzek ma este az egész világon

KÜLFÖLD

Nyomkövetővel a lábán szavazott ellenünk az EP-képviselő

KÜLFÖLD

Káosz Európa nagyvárosaiban. Erdogan győzelmét ünnepelték az itt élő törökök

KÜLFÖLD

Bidenék magyarázkodnak, miután amerikai páncélosokkal törtek be Oroszországba

KÜLFÖLD

Mellbevágó: saját születésnapi zsúrjára igyekezett a 3 éves kisfiú, amikor halálra gázolták

KÜLFÖLD

"Az orvos azt mondta, migrénem van és elküldött" - valójában agyvérzést kapott a 27 éves Lili

KÜLFÖLD

"Egy eszkorttal vesztettem el a szüzességem 43 éves koromban és ez volt a legjobb döntés az életemben"

KÜLFÖLD

Csodababa: 54 évesen életet adott első gyermekének egy nő