3 éve

Imádkozni kezdett a nagykövet Merkelért, amikor meglátta, hogy rosszul lett

Elõször találkozott személyesen Volodimir Zelenszkij frissen megválasztott ukrán elnök és Angela Merkel német kancellár. Az ünnepélyes berlini fogadtatáson éppen a katonai zenekar játszotta a két ország himnuszát, amikor a 64 éves Merkel hirtelen rosszul lett.

A hivatalos ukrán és német küldöttség tagjai döbbenten tapasztalták, hogy a mindig erőt és stabilitást sugárzó kancellár asszony váratlanul rosszul lett az ukrán államfő fogadási ceremóniáján. A zenekar éppen a himnuszokat játszotta, amikor Angela Merkel hirtelen elsápadt, a teste olyan erőteljesen rázkódott, hogy többen azt hitték, el fog ájulni. A berlini kancellária udvarán készült felvételeken jól látszik, amint az ukrán elnök egy idő után ránéz a remegő kancellára, de újonc politikusként feltehetőn nem merte megkérdezni, hogy jól van-e. A himnuszok végeztével Angela Merkel azonnal az épületbe invitálta az ukrán államfőt, és úgy tett, mintha mi sem történt volna.

Később, a köznyelvben csak Muttinak becézett politikus azt mondta, hogy kiszáradt, de miután megívott két-három hideg pohár vizet, egyből jobban lett. A diplomácia tagjai közül azonban sokan nem vették ilyen könnyedén a dolgot. Andrij Melnyk, Ukrajna berlini nagykövete például azt mesélte a német Bild című napilapnak, hogy nem akart hinni a szemének, amikor meglátta Merkel rosszullétét.

Imádkozni kezdtem, és arra kértem a jó Istent, hogy legyen minél hamarabb jobban a kancellár asszony

– nyilatkozta Melnyk.

A német lapban az az újságíró írta a rosszullétről szóló cikket, aki 2013 óta minden hivatalos útra elkíséri Angela Merkelt. Ralf Schuler visszaemlékszik arra a 2017-es mexikói látogatásra, amikor a himnusz alatt szintén – igaz enyhébb módon – remegni kezdett a kancellár. Az akkori esetet szintén azzal próbálták bagatellizálni, hogy folyadékhiány állt a háttérben.

Sokak szerint azonban a remegést olyan betegség okozhatta, amiről a mindig erőt sugárzó politikus nem akar beszélni. Úgy vélik, ezt támaszthatja alá, hogy Merkel korábban már lemondott pártelnöki tisztségéről, és bejelentette, hogy a jelenlegi ciklus lejártával már a nem indul a kancellári pozícióért sem.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!