3 éve

Munkához láttak az atomkatasztrófa helyszínén, évtizedekre a megoldás

Elkezdték kiemelni a fûtõanyagot a fukusimai atomerõmûnél, a 2011-ben megrongálódott atomreaktorok egyikébõl. A katasztrófa során keletkezett károk helyreállítása több évtizedig is eltarthat.

Nekikezdtek a fűtőanyag kiemelésének a Fukusima I. atomerőműben az egyik sérült reaktornál – tájékoztatott az erőművet működtető TEPCO energetikai vállalat.

A tájékoztató szerint a hármas reaktornál lévő medencében összesen 566 fűtőrúd található, ezekből 512 elhasználódott. A tervek szerint az összes fűtőrúd kiemelése mintegy két évig is eltarthat.

A Japánban található Fukusimában még 2011 március 11-én történt atomkatasztrófa, mikor a szigetország északi részét földrengés rázta meg, majd azt követően szökőár keletkezett. A létesítmény 3 reaktorában magolvadás történt, amely során a fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton edényét. Azóta a sérült reaktorokat folyamatosan hűtik. A keletkezett károk helyreállítása 40 évig is eltarthat majd. A katasztrófa után 140 ezer embert kellett evakuálni a környékről.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!