5 éve

Banánvész: eltűnik a boltokból a kedvenc gyümölcsünk?

Egy újfajta, minden eddiginél ellenállóbb betegség fenyegeti a világ összes banántermelõ vidékét - sokan már attól tartanak, hogy búcsút inthetünk az egyik legnépszerûbb gyümölcsnek!

A Panama-betegség az 1950-es években már hatalmas károkat okozott, de akkor végül sikerült visszaszorítani a fertőzést. Most azonban a gomba új formában ütötte fel a fejét, és a mostani termelési módszerek nem tudnak védekezni vele szemben.

Ázsiában már az egész kontinensen megjelent a True Race 4 névre keresztelt gomba, Jordánia és Mozambik banántermését le is nullázta, de a félelmek szerint lassan Latin-Amerikában, a másik legfőbb termelő területén is megjelenhet a vegyszereknek ellenálló betegség. A gomba nagyon könnyen és gyorsan terjed, az is elég, ha valaki fertőzött földre lép, mert így a cipőjén továbbszállítja a kórt, amely a gyökereken keresztül megfosztja a víztől a banánfákat.

Óvatos becslések szerint is milliók szegényedhetnek el a kór mostani állapota miatt is, ha azonban elér a világ minden tájára, akár évekre is eltűnhet a banán a boltok polcairól. A termelésben érintettek megoldásokat követelnek a kormányoktól, azonban a szakértők szerint csak nagyon költséges vagy több éven át a termelést a minimumon tartó alternatívák léteznek – a banánnak tehát egy időre lőttek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!