5 éve

Macron reformja kiverte a biztosítékot a franciáknál

Hatalmas tömegek vonultak utcára azért tavaly õsszel, hogy tiltakozzanak az akkori francia elnök, Francois Hollande munkajogi reformja ellen. Emmanuel Macron, az új francia elnök hasonló terveket dédelget, az emberek emiatt ismét utcára vonultak.

Több tízezer embert sikerült utcára hívnia a legradikálisabb szakszervezetnek Franciaországban. Több nagyvárosban is megteltek az utcák, összesen több tízezren demonstráltak a francia elnök által tervezett munkajogi reform ellen. A megmozdulás nem mindenhol sikerült békésre, Párizsban például rendbontók zavarták meg az amúgy békésnek szánt felvonulást.

Többen a hatóság embereivel is összecsaptak, mások pedig kirakatokat törtek be és hirdetőtáblákat rongáltak meg.

A tervezett reformokkal Emmanuel Macron a magas munkanélküliség ellen próbál valamit tenni. A francia államfő által javasolt változtatások szerint egyszerűbbé válna az alkalmazottak elbocsátása és felvétele. Macron úgy véli, ez az alapja annak, hogy rugalmasabbá tegyék a munkaerő piacot, és reményei szerint így sikerülne 9,5-ről 7 százalékra csökkenteni a munkanélküliséget 2022-ig, az elnöki ciklusa lejártáig.

A szakszervezetek persze nem így gondolják, és attól tartanak, hogy az intézkedések lehetőséget nyújtanak a nagyobb cégeknek az alkalmazottaik tömeges elbocsájtására. A francia emberek is tisztában vannak vele, hogy bizonyos reformokra valóban szükség van, de többségük szerint ebbe beletörhet az elnök bicskája, akinek a népszerűsége július óta drámai mértékben zuhant.

Macron bejelentette, hogy nem futamodik meg, és biztosan nem enged az utca nyomásának. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!