5 éve

Figyelmeztettek, terrortámadás érheti a turistákat Európában

Figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium: azt tanácsolják az amerikaiaknak, hogy lehetõleg ne utazzanak Európába, mivel a kontinensen állandó a terrorfenyegetettség.

Az Európába látogató amerikai turisták bármikor áldozattá válhatnak – idézi az egyik brit lap az Egyesült Államok külügyminisztériumi figyelmeztetését, hozzátéve, ha mégis az utazás mellett döntenek, legyenek különösen körültekintőek.

A külügy felsorolja, hogy az utóbbi időkben Franciaországban, Oroszországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Finnországban csaptak le az Iszlám állam terroristái – nem egyszer kifejezetten turistacélponton hajtották végre a terrortámadást. A terrorszervezet szándékosan olyan területeket céloz, ahol több nemzet polgárai is megfordulnak, amerikaiakat pedig még nagyobb „örömmel” ölnek.

A szakértők szerint az Európába utazó amerikai turistáknak minden olyan közterületet el kéne kerülniük, amely nagyobb tömegeket vonz – tehát gyakorlatilag mindent veszélyesnek találtak. A zsúfolt közterületeken ugyanis könnyen támadhat egy-egy terrorista lőfegyverrel, bombával, késsel, de újonnan a gázolásos merényletek váltak a terroristák kedvencévé.

Ennek az az oka, hogy a titkosszolgálatok egyre nagyobb hatékonysággal szűrik ki a robbanószer-alkatrészek vásárlására irányuló kísérleteket, illetve a fegyvercsempészéseket, így a terroristák kénytelenek voltak „hétköznapibb” fegyverekhez nyúlni. Autókkal, furgonokkal egy népesebb téren, járdaszakaszon tucatnyi embert tudnak elgázolni, és ha ezek után a járműből még késsel felszerelt emberek is kiugranak, még tovább növelhetik a halálos áldozatok számát – ezt a formulát alkalmazták például Londonban is: júniusban három merénylő 8 embert meggyilkolt, 50-et pedig megsebesített.

A brit külügyminisztérium is közleményben figyelmeztette polgárait, hogy számtalan turistaparadicsom vált veszélyzónává a terroristák fenyegetése miatt – a katalán merényletsorozat után egy tízes listát állítottak össze olyan országokról, amelyek turisztikai szempontból vonzóak, de kevésbé vannak kitéve egy-egy terrortámadás esélyének. Az ajánlatcsokorban öt európai ország kapott helyet, de közülük három – Izland, Málta és Írország – szigetország. A szárazföldi Európát Svájc és a kilencedik helyen Magyarország képviseli.

Eddig 35 terrortámadás történt

A Breitbart London cikke szerint idén 35 terrortámadás történt Európában. Ezek szomorú mérlege 72 halott és 430 sérült. Nagy-Britanniában 35 ezer fanatikus iszlamistát tartanak nyilván, számukat a kontinensen pedig 50 ezerre teszik.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!