5 éve

Nyitott határokat követelnek az írek

Tovább bonyolódik a Brexit-ügy: Írország is vétójoggal rendelkezik bizonyos kereskedelmi megállapodások terén - és az ír külügyminiszter jelezte, hogy élni is fognak vele, ha nem maradnak a nyitott határok!

Ugyan azt Theresa May is rendszeresen elmondja, hogy nem tervezik az ír-északír szakaszon visszaállítani a fizikai határt a kilépés után sem, Írország részéről folyamatos az aggodalom. Charlie Flanagan külügyminiszter szerint ha a britek lezárnák a határaikat, Írország sokkal hátrányosabb helyzetbe kerülne, mint a többi EU-tag.

 

„Ez fájdalmas lenne Írország és Nagy-Britannia számára is. A két ország kapcsolata szorosabb, mint valaha volt.”

Az Egyesült Királyság Írország második legnagyobb exportőre az Amerikai Egyesült Államok után, valamint a legnagyobb importőre. Ha a két ország között lezárulnak a határok, azt elsősorban az ír gazdaság szenvedi meg. Ezért Flanagan a nyitott határok és a szabad mozgás elvét hirdeti – amellyel a brit kilépéspártiak a kampányuk során mindenáron szakítani akartak.

Angela Merkel is kiállt az ír kívánalmak mellett: mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy az ír érdekek érvényesülhessenek a Brexit-tárgyalások során.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!