6 éve

Új utakon: Így juttatják a migránsokat Európába az embercsempészek!

Új útvonalon vihetik a Görögországban rekedt, és a Törökországból induló migránsokat az Európai Unióba, az embercsempészek telefonszámait pedig könnyûszerrel lehet megtalálni Facebookon.

Szerző Brenner Balázs

A Frakfurter Allgemeine Zeitung szerint az embercsempészek kénytelenek lesznek új útvonalat választani, hogy biztonságban eljuttassák a migránsokat az Európai Unióba. Az új tengeri út pedig Olaszországba vezet. Korábban is próbálkoztak már a migránsok ily módon nyugatra jutni, de sokan szenvedtek hajótörést.

Az új útvonalra a balkáni folyosó lezárása miatt volt szükség. A migránsok a lap szerint áprilistól Antalya városából, vagy a török-szír határnál fekvő Mersinből, vagy Athénból indulhatnak majd. Az embercsempészek az Olaszországba utazásért

fejenként 3000-5000 eurót kérnek.

Egy másik útvonal Bulgárián keresztül vezet Romániába vagy Szerbiába, de Romániában a Kárpátok jelent akadályt, Szerbiából pedig nem lehet továbbjutni

az országok határain megszigorított ellenőrzés miatt.

Ha valakinek mégis sikerül Romániába érni, az Ukrajnán, majd Lengyelországon keresztül halad tovább. Törökországból is indulnak Romániába migránsok, ők a Fekete-tengeren jutnak oda, és szintén Ukrajna felé mennek tovább. Ezt az útvonalat kevesen használják, mert a Fekete-tengeren nincs olyan embercsempész-hálózat, mint a Földközi-tengeren, ráadásul egy ideje a lengyel határt is jobban őrzik.

Egyszerű internetes foglalás

A lap szerint az embercsempészek telefonszámát a Facebookon lehet megtalálni, egyszerűen fel kell hívni őket, és le kell foglalni egy utat. A szervezésben nagy különbségek mutatkoznak. Egyikük azt mondta, hogy Mersinből sötétedés után gumicsónakkal elszállítják az utasokat egy kereskedelmi hajóhoz, amelynek legénységéből csak néhányan tudnak az ügyről.

A beavatottak felveszik az embereket a fedélzetre, és elrejtik őket. Egy másik megoldás, amikor az embercsempészek egy hajó teljes személyzetét lefizetik, így a menekültek papírjait senki sem ellenőrzi, amikor felszállnak.

Szerző Brenner Balázs

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!