KOMPOST

Kiakasztotta a tudósokat a felfedezés: Nem is létezhetne ez a bolygó

Az exobolygó rendkívül közel kering a saját csillagához, és egyszer szét fog szakadni.
  • Szerző: Ripost

A csillagászok megtalálták a saját csillagához valószínűleg legközelebb keringő bolygót: az NGTS-10b mindössze 18,4 óra alatt kerüli meg központi csillagát, ami éppen csak az úgynevezett Roche-határon kívül van. A szakértők szerint a bolygó egyre közelebb kerül a csillaghoz, ami néhány millió év múlva teljesen szét fogja szaggatni – írja a Science Alert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció

A Roche-határ vagy más néven Roche-sugár egy csillag vagy bolygó gravitációs középpontjától mért kritikus távolság, amelyen belül nem létezhet bolygó. Az NGTS-10b ugyan még nem lépte át ezt a vonalat, de a csillagászok számításai szerint 38 millió év múlva olyan közel kerül majd a csillaghoz, hogy darabjaira esik.

Az NGTS-10b egy óriás Jupiter fajtájú gázóriás. A tudomány jelenlegi állása szerint a forró Jupiterek még csak nem is létezhetnének, a bolygóformáció törvényei szerint ugyanis ilyen közel a csillaghoz a gravitáció, a sugárzás és az erős napszelek miatt nem állhatna össze a gáz. Mégis, a most ismert négyezer exobolygó közül valószínűleg akár 337 is forró Jupiter lehet.

Bár sokat nem tudni a keletkezésükről, szakértők szerint úgy jönnek létre, hogy a csillaguktól messzebb születnek, majd lassan közelednek felé. Az NGTS-10b 1,2-szer nagyobb, mint a mi Jupiterünk, de 2,1-szerese a tömege a Naprendszerünk gázóriásának.

Bár 38 millió évet még várni kell ahhoz, hogy az NGTS-10b elérjen a Roche-határon belülre, már most húzhatja annyira a csillaga gravitációja, hogy ellaposodik, és megváltozhat az alakja.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia asztrometriai űrtávcsövének adatai szerint a forró Jupiter 1060 fényévnyire lehet a Földtől.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?