KOMPOST

Elképesztő fotó készült az üstökösről, a szakértők is megdöbbentek

Fontos részletekkel szolgál a Naprendszerben megfigyelt első csillagközi üstökösről, a 2I/Boriszovról egy új felvétel, amelyet a NASA Hubble-űrteleszkópja készített.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az üstököst a 2MASX J10500165-0152029 jelű spirális galaxis közelében észlelték. A Földtől mintegy 325 millió kilométerre volt, amikor a felvételt készítették róla november 16-án.

A Hubble-űrteleszkóptól kapott adatok segítségével az eddigi legpontosabban határozható meg a 2I/Boriszov magjának – az üstökös legfontosabb részének – a mérete – mondta David Jewitt, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének (UCLA) professzora, aki elemezte és értelmezte az új felvétel adatait.

A projektben részt vettek a Hawaii Egyetem, a németországi Max Planck Naprendszerkutató Intézet, a baltimore-i Űrteleszkóp Kutatóintézet és a Johns Hopkins Egyetem tudósai is.

A szakértők meglepetten tapasztalták, hogy az üstökös magja mindössze fél kilométer átmérőjű, ami a korábbi becslések tizenötöde.

„Ez nagyon fontos információ, mivel méretének ismerete segít meghatározni a Naprendszerben és a Tejútrendszerben lévő többi, hasonló objektum számát és tömegét. A 2I/Boriszov az első ismert csillagközi üstökös, és szeretnénk megtudni, hány van még odakint” – mondta Jewitt.

Az üstökös lélegzetelállító, 177 ezer kilométer per órás sebességgel száguld, így ez az egyik leggyorsabb kométa, melyet valaha láttak. Általában az ilyen objektumok fele ilyen gyorsak.

címkék:
És ezeket olvastad már?