BIZARR

40 év után találták meg a brutálisan kivégzett fiatal lány gyilkosát

A kegyetlen gyilkosság megrázta a közvéleményt, főképp, hogy a rendőrség nem akadt az elkövető nyomára. Azonban a gyilkos nem úszta meg: noha egy fél életet leélt szabadon, végül bilincs kattant a kezén...
címkék:
  • Szerző:

A 21 éves Helen Pruszynski gyakornokként dolgozott egy denveri rádióállomásnál, és minden nap busszal utazott a szerkesztőségbe, de 1980. január 16-án nem érkezett haza onnan. Az aggódó család azonnal kerestetni kezdte őt; másnap reggel a rendőrség a gyönyörű lány holttestét egy külterületi szántón találta meg. Két keze a háta mögé volt kötözve, szinte teljesen meztelen volt, és a gyilkosa megerőszakolta, mielőtt kilenc késszúrással végzett vele. Még akkor, a helyszínen DNS-mintát vettek, de ez alapján nem bukkantak az elkövető nyomára, így az esetet hosszú évekre lezárták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció!
Fotó: Pixabay.com

Bár 1998-ban újranyitották az aktát, hogy a DNS-mintát összehasonlítsák az addigra óriásira duzzadt bűnügyi nyilvántartással, az elkövető ekkor sem lett meg; erre egészen 2019-ig várni kellett. Manapság már egyre több cég foglalkozik családfakutatással; ehhez magánemberek önkéntesen adott génmintáiból készítenek egy óriási adatbankot, aminek segítségével bárki megtalálhatja a rokonait, kutathatja felmenőit. Ezúttal azonban a rendőrség vette igénybe a szolgáltatást: az 1980-as gyilkosság helyszínén vett DNS-mintát küldték el elemzésre. Három családfát is találtak lehetséges rokonokkal, végül a kört két emberre szűkítették. Ebből az egyiket tisztázták, így került képbe James Curtis Clanton.

Képünk csak illusztráció!
Fotó: Pixabay.com

A férfi Helen halálakor Denverben élt, mindössze két tömbnyire a buszmegállótól, ahol utoljára látták a lányt. De nem csupán ez tette gyanússá: korábban már ült nemi erőszakért, és állt a bíróság előtt családon belüli erőszak miatt is. Egyébként az elmúlt évtizedekben csendes életet élt, kamionsofőrként dolgozott, 1998 óta nem voltak büntetőügyei. A rendőrség kilenc napon át követte őt, hogy megszerezzék a DNS-mintáját – amit végül egy kocsmában, egy söröskorsóról sikerült begyűjteni. Ezt összevetették a gyilkosság helyszínén 40 éve talált mintával – és a kettő megegyezett.

Clantont 2019 decemberében tartóztatták le, a bírósági tárgyalásra nemrégiben került sor. A férfi mindent bevallott, és megbánást tanúsított; ahogy mondta, évtizedek óta gyötri a bűntudat, főleg, mióta maga is apa lett. Hátborzongató részletek derültek ki a végzetes estéről: a férfi a buszmegállóban kényszerítette Helent, hogy tartson vele. Az erőszak közben, és utána is azt mondta a lánynak, hogy ha végeztek, hazamehet – még akkor is ezt hajtogatta, amikor térdre parancsolta Helent, hogy hátulról leszúrja. A 62 éves férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra jó magaviselet miatt húsz év múlva bocsáthatják. Az áldozat szülei nem érték meg, hogy megkerüljön a gyilkos, és ítéletet mondjanak felette; de Helene nővére jelen volt a tárgyaláson. Azt mondta, valamennyire megkönnyebbült, hogy megbűnhődik a tettes, de ez nem hozza vissza a testvérét…

címkék:
És ezeket olvastad már?