KIAJOBB

Szerző ML

Létrehozva: 2024.09.27. 16:45

Tényleg ennyire sebezhető Pascal Jansen Fradija? Ez a gond a csapatnál

A Ferencváros ezen a nyáron váltott edzőt, az új holland szakember azonban sok kritikát kap. Pascal Jansen egyelőre nem nyerte el a szurkolók tetszését, és a vezetőség is kritikával illeti a csapat játékát. Lapunk korábbi önmagával és Dejan Sztankoviccsal hasonlította össze.

Dejan Sztankoviccsal hosszú távra tervezett a Ferencváros, a szerb tréner nem ért el rossz eredményeket a klubbal. A magyar bajnoki címet behúzta, a MOL Magyar Kupában döntőt játszott, a Konferencialigában pedig továbbjutott a csoportjából. Május közepén azonban teljesen váratlanul elhagyta a klubot és a Szpartak Moszkvához került. A Fradi a nyáron új edzőt keresett, a választás pedig Pascal Jansenre esett. A klub remekül kezdett a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, azonban a játék minősége visszaesett.

Pascal Jansen
Pascal Jansen eddig a Fradinál nem tudott extrát mutatni Fotó: Török Attila

A holland szakembert folyamatosan kritizálják a szurkolók, de nemrég a klub elnöke, Kubatov Gábor is elismerte, hogy habár az eredmények rendben vannak, a mutatott játékkal ő sem tud elégedett lenni. Lapunk megnézte, Jansen hogy kezdett a Fradinál, illetve az előző csapatánál, az AZ Alkmaarnál.

Pascal Jansen mutatói látszatra valóban rendben vannak

A Fradival eddig 13 tétmérkőzés jutott Jansennek, ezeken nyolc győzelmet aratott, háromszor ikszelt (a Banja Luka elleni visszavágót is ennek vettük, miután a hosszabbítás is döntetlennel ért véget) és kétszer könyvelt el vereséget. Átlagosan ezzel 2,07 pontot szerez meccsenként, ami lehetne egy árnyalatnyival jobb, de csalódásnak semmiképpen sem mondható.

Az egyik nagy probléma a 22 lőtt góllal van, ami nem éri el az összecsapásonkénti kettes mutatót (1,69). A kilenc kapott gól már jobban hangzik, viszont érdemes hozzátenni, hogy a Fradi ebből hetet a nemzetközi kupatalálkozókon kapott. Jansen a kötelező találkozókat hozza, az NB I-ben eddig hibátlan, de a nemzetközi mérkőzéseken már közel sem elég ez a fajta hatékonyság, a védelem a nehezebb összecsapásokon jóval rosszabbul teljesít.

Jansen az AZ Alkmaart 2020 decemberében vette át, ahol hat győzelemmel, két döntetlennel és öt vereséggel nyitott. Itt ugyan képes volt egy-egy szép győzelme (a PSV-t és a Feyenoordot is verte az Alkmaar), de a 24 lőtt gól akkor sem volt kiemelkedő, a 21 kapott gól pedig kifejezetten soknak bizonyult. Az Alkmaar Jansen első 13 mérkőzésén nem tudott kapott gól nélküli találkozót teljesíteni - a Fradinál lévő statisztikái is mutatják, hogy a szerényebb képességű NB I-es ellenfeleket ugyan le tudja nullázni a klub, ám az erősebb riválisok ellen már szenved a hátsó alakzat.

Jansen összességében az Alkmaarból kihozta, ami a csapatban benne volt, igazán extrát viszont egyszer nyújtott, amikor a 2022/23-as idényben a Konferencialiga elődöntőjéig vitte az Alkmaart. A sokat kritizált támadójátékát elemezve: 2021-ben az Alkmaar 75 lőtt góllal zárta az alapszakaszt, ami a második legjobb volt a bajnokságban, a tabellán a harmadik helyen végzett. 2022-ben a 64 lőtt gól a negyedik legtöbb volt a ligában, a tabellán ötödik lett a klub. 2023-ban a 68 találat újfent a negyedik legjobb mutató volt, ezúttal pedig az év végi pozíció is a negyedik lett.

Sztankovics jobban rajtolt

Dejan Sztankovics tavaly menet közben vette át a Fradit, első 13 összecsapásán nyolc győzelmet aratott, négy döntetlent könyvelt el és egy vereséget szenvedett. A szerb trénerrel 34-et vágott ez idő alatt a csapat az ellenfeleknek (igaz, ebből nyolc a Nagyecsed elleni kupatalálkozón történt). Sztankovics ikszelt a Fiorentina és Genk ellen is (utóbbival kétszer) kezdésként, meccsenként pedig átlagosan egy gólt kapott. Az átlagban elért 2,15 pont egy árnyalatnyival jobb, mint Jansen 2,07-es rajtja, a mutatott játék pedig szintén a szerb felé billenti a mérleg nyelvét.

Nagy kérdés, hogy a Fradi mer-e kockáztatni a vezetőedző posztján, vagy legalább a szezon végéig megbízik Jansenben. A holland szakember az Alkmaarral hozta a kötelezőt, valamint volt egy bravúros menetelése a Konferencialigában. A zöld-fehér mezes együttes nagy eséllyel Jansennel is megvédené a bajnoki címét, akár a Magyar Kupát is behúzhatja, de a támadójátéka nem kiemelkedő, a védekezése pedig a nemzetközi mezőnyben már szintén sebezhető.

A magyar foci továbbra is lázban tartja a fogadókat

A nemzetközi kupák mellett a hazai pontvadászat legalább annyira érdekes a fogadók körében, mint a BL vagy az EL. A futballszurkolók idén is találgatják, hogy lesz-e potenciális kihívója a Ferencvárosnak, és mely együtteseknek lesz lehetőségük kiharcolni a nemzetközi kupákban való részvételt. A fogadók szemüvegén keresztül nézve is izgalmas összecsapások várhatók a labdarúgó OTP Bank Ligában.  Fogadással kapcsolatos részletek itt!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek