KIAJOBB

Szerző ML

Létrehozva: 2024.08.02.
Módosítva: 2024.08.02.

Az egész világot meglepte Magyarország, aranyérmes a férfi párbajtőr-válogatott Párizsban

A magyar férfi párbajtőr-válogatott (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely) bejutott a 2024-es olimpia döntőjébe, ahol Japánnal találkozott. A csapat elképesztő vívást bemutatva 26-25-re nyert, ezzel Magyarországnak meglett a második olimpiai aranya.

Nagy meneteléssel jutott a döntőbe az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely által alkotott magyar férfi párbajtőr-válogatott a párizsi olimpián. Először Kazahsztán ellen aratott könnyed győzelmet a legjobb nyolc között, majd az elődöntőben, szenzációs teljesítménnyel 45-30-ra legyőzte Franciaországot. A válogatott ezzel 20 év után jutott be a fináléba. Ellenfele a címvédő Japán volt (Kano Koki, Komata Akira, Minobe Kazujasu, Jamada Maszaru). Az összecsapáson szinte végig a magyar csapat vezetett, amely végül elképesztő dráma után 26-25-re nyert, ezzel megszerezte Magyarország idei második olimpiai aranyát.

Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely olimpiai bajnokok Párizsban Fotó: Csudai Sándor

Az első asszót Siklósi kezdte Jamada ellen, és az ismerkedős három perc után 2-1-es előnyt szerzett. Koch ezt tovább tudta növelni a friss olimpiai bajnok Kano ellen, Andrásfi viszont nem bírt Komatával, kettejük csatáján ráadásul a piros lapok is villantak. Koch ezt követően visszaállította a három tusnyi különbséget, négy kör után 10-7-re vezetett a magyar csapat.

Siklósinak ezt követően sikerült megállítania a remekül kezdő Komatát (2-2). Ezt követően jöhetett Nagy első párizsi asszója, amit rögtön a friss egyéni bajnok Kano ellen vívott. A ritmust remekül felvette, rögtön két tust adott ellenfelének, aki aztán egyenlíteni tudott, de közeledni nem (2-2). A japánoknál Komata sajnos nagy formát mutatott egész este és 5-3-ra legyőzte Kochot, ezzel 17-16-ra felzárkózott az címvédő. Nagy viszont szintén bizonyította, hogy miért van helye a válogatottban, 3-2-re verte Jamadát, ezzel 20-18-al fordultak az utolsó asszóra.

A döntő asszót Siklósi és Kano vívták. Kano jól kezdett és rögtön két tussal egyenlített. Következett egy együttes, majd Siklósi visszavette a vezetést. A végén Kano óriási hajrával egyenlített, így jöhetett a mindent eldöntő pont. Az idegek harcát Siklósi bírta jobban, aki megszúrta Kanót, a magyar férfi párbajtőr-válogatott pedig végül 26-25-re győzött!

A magyar férfi párbajtőr-válogatott 52 év után szerzett újabb aranyérmet. 

A döntő kimenetele

Siklósi - Jamada 2-1

Koch - Kano 3-1 (5-2 összesítve)

Andrásfi - Komata 2-4 (7-6)

Koch - Jamada 3-1 (10-7)

Siklósi - Komata 2-2 (12-9)

Nagy - Kano 2-2 (14-11)

Koch - Komata 3-5 (17-16)

Nagy - Jamada 3-2 (20-18)

Siklósi - Kano 5-7 (25-25)

Ráadás

Siklósi - Kano 1-0 (26-25)

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek