KIAJOBB

Szerző HWK

Létrehozva: 2024.07.17.

Kékszalag Raiffeisen Nagydíj: Az utóbbi évek leglátványosabb rajtja várható

Csütörtökön közel 600 hajóval és 3000 versenyzővel indul a Kékszalag, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj következik.

Csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától cirkálók és családi vitorlások lepik el a Balatont. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő - írja a közleményében a Kékszalag hivatalos oldala. Az előrejelzések szerint ideális vitorlázóidő lesz csütörtökön reggel, így az utóbbi évek leglátványosabb rajtja várható - írja az Origo.

Kékszalag
Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj következik Fotó: Koncz Márton

Bóka István polgármester elárulta, Balatonfüred a Kékszalag központja, 1934 óta onnan rajtolnak és oda érkeznek meg a versenyzők.

Sok sikert kívánok mindenkinek a Kékszalag központjának helyt adó város nevében. Balatonfüred a balatoni vitorlázás bölcsője és fellegvára. Az egyhetes Kékszalag Fesztivál a város egyik legnagyobb turisztikai és közösségi sportendezvénye

 - mondta Bóka István, aki hozzátette, köszönetet mondanak a Magyar Vitorlás Szövetségnek és a verseny támogatóinak. Bízik benne, hogy jól széllel indul el a mezőny és nagy élmény lesz az idei Kékszalag a résztvevők és a közönség számára is.

Kánikulával és erős napsütéssel kell majd megbirkózniuk a Kékszalag versenyzőinek, ebben lesz segítségükre Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek tulajdonosa. Nem csak versenyezni, másokon segíteni is tudnak a Kékszalag versenyzői, a nevezés helyszínén lehetőségük lesz vért adni.

Fantasztikus rekord a Kékszalag versenyen

Ami a múltat illeti, tavaly fantasztikus rekorddal nyert a Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fitfy katamarán, amely 5 óra 3 perc 56 másodperc alatt tette meg a körülbelül 150 kilométeres távot. A verseny rekordját 10 óra 40 perces idővel 1955-től 57 évig a Nemere II. tartotta, az az 1944-ben épült, 75-ös cirkáló, amely a mai napig ott van a mezőnyben. 2023-ban az egytestű hajók rekordja is megdőlt: a Principessa Libera, Oroszlán Péter kormányzásával 8 óra 59 perc alatt tette meg a versenytávot. A Kékszalag legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki 13-szor is nyerni tudott.

Az 56. Kékszalagot az Origo Sport élőben közvetíti, július 18-án, csütörtökön reggel 07:00 órától.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek