Létrehozva: 2023.08.19.
Módosítva: 2023.08.19.

"Mi, magyarok, szeretjük a kihívásokat" – Novák Katalin megnyitotta az atlétikai vb-t

Kilenc napig reflektorfényben leszünk, a budapesti atlétikai világbajnokságon kétszáz ország több ezer atlétája vesz részt.

A közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában dúló háború árnyékában a sport béketeremtő természete felértékelődik – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, a budapesti atlétikai világbajnokságot megnyitó beszédében.

 

A köztársasági elnök kiemelte: a sporton keresztül megtapasztalhatjuk a nemes, tisztességes küzdelmet, s ezt az egymás tiszteletén alapuló versengést az élet többi területére is érdemes átültetni.

A sportra és sportversenyekre szükség van akkor, amikor könnyebb, és akkor is, amikor nehezebb idők járnak. Hiszen egy ilyen esemény felemel, elemel a hétköznapi problémáktól

– vélekedett.

Novák Katalin köszönetet mondott Sebastian Coe elnöknek és a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, hogy bizalmat szavaztak nekünk. "Ígérem, megszolgáljuk" - mondta az államfő.

Novák Katalin
Novák Katalin Fotó: Csudai Sándor

Miért éppen Budapest? – tette fel a kérdést köszöntőjében Novák Katalin.

"Mert mi, magyarok, ezer éve állunk a vártán itt, Európa szívében. Éppen holnap ünnepeljük államalapító Szent István királyunk napját, akinek köszönhetően Magyarország a nyugati kereszténység útjára lépett" – fogalmazott. "Mert a világbajnokságon résztvevőknek és az ide látogatóknak magas színvonalú versenyfeltételeket és biztonságos körülményeket garantálunk. Mert amellett, hogy Budapest fent van a világ kulturális és turisztikai térképén, az elmúlt tíz évben hazánk több, mint negyven Európa- és világbajnokságnak, nemzetközi sportdöntőnek adott otthont. Mert többet akarunk a kötelezőnél. Szívből jövő lelkesedéssel, a magyaroktól megszokott kreativitással és eredményesen kiharcolt, széles társadalmi összefogással teszünk eleget a házigazda feladatainak" – mondta a köztársasági elnök.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Az államfő köszönetet mondott mindazoknak, akik a világbajnokság békés megrendezéséhez szükséges feltételeket és támogatást biztosították. "Jó, amikor képesek vagyunk egységet mutatni!" - jelentette ki.

S mert jó házigazda hírében állunk, azt szeretnénk, ha Önök jól éreznék magukat nálunk. Ha az atléták életük legjobb eredményét nyújtanák. Ha a vendégségbe érkezők a sportélményen túl nemzeti kultúránkat, világszép fővárosunkat, a magyar emberek kedves, nyitott természetét és messze földön híres gasztronómiánkat is megízlelhetnék. Ezért a legjobbat mutatjuk magunkból. Olyanok leszünk, amilyennek magunkat is látni szeretnénk

– tette hozzá az államfő.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy százezreket sikerült sportolásra bírni a világbajnoksághoz kapcsolódóan. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy kilenc napig reflektorfényben leszünk, a világbajnokságon kétszáz ország több ezer atlétája vesz részt, több tízezer külföldi néző és szurkolók százezrei előtt a helyszínen és milliók követik majd az eseményeket a képernyők előtt.

"Mi, magyarok, szeretjük a kihívásokat, és igyekszünk megtalálni és megragadni a lehetőséget" – hangsúlyozta Novák Katalin. "Szívből jövő lelkesedéssel, a magyaroktól megszokott kreativitással és eredményesen kiharcolt, széles társadalmi összefogással teszünk eleget a házigazda feladatainak"

atlétika
Megkezdődött a vb  Fotó: Csudai Sándor

Kitért arra is, hogy az olimpiai pályázat örökségeként épülhetett meg a ferencvárosi szabadidő- és sportpark, benne az új atlétikai központtal. 

"Rozsdából született arany. A Duna-partra visszatért az élet. Büszke vagyok rá, hogy a szervezők a nehéz körülmények közül érkezők számára is lehetővé teszik a személyes szurkolást. Büszke vagyok rá, hogy miközben most ért véget Budapesten Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, megmutatjuk, hogy fesztiválhangulatot lehet a sporthoz kapcsolódóan is teremteni. Büszke vagyok rá, hogy százezreket sikerült sportolásra bírni a világbajnoksághoz kapcsolódóan. És büszke vagyok a szervezőkre – köztük – önkéntesekre, akiknek köszönhetően itt lehetünk ma" – mondta Novák Katalin, eredményes és sérülésmentes versenyzést kívánva a világbajnokság résztvevőinek.

 

origo.hu

A Házasság elő látásra sztárja hatalmas titkot árult el a párkapcsolatáról

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

borsonline.hu

Szinte senki nem tud helyesen válaszolni erre a 10 kérdésre! Teszteld a földrajz tudásod!

vg.hu

Elképesztő ára van annak a bornak, amit Orbán Viktor adott a kínai elnöknek

ripost.hu

Az emberek Európa más országaiban is a magyar állásponton vannak: békét akarnak

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

mindmegette.hu

Ezt a fűszert keverd a fasírtba és olyan finom lesz, mint még soha

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Friss fotón mutatott meg Justin Bieber terhes felesége gömbölyödő pocakját

ripost.hu

„Nem akarom, hogy meghaljon” - A világon egyedüliként küzd genetikai betegségével a 6 éves tündéri lány

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

Váratlant lépés a Fradinál, veszélyben a kapitány

KIAJOBB

Marco Rossi nagy bejelentésre készül, dönteni kell a Fradi sztárjáról

KIAJOBB

Bajnokok Ligája után teljes szétesés: óriási gondban a magyar válogatott kulcsembere

KIAJOBB

Michael Jordanhez hasonlítják a Budapesten fellépő szupersztárt

KIAJOBB

„Ne kritizálják Marco Rossit!" - Csank János megvédte a szövetségi kapitányt

KIAJOBB

Nagy öröm Dárdainak ez a válogatott meghívó: poplegenda kürtölte világgá a hírt

KIAJOBB

Itt a bizonyíték, így támadt fel Szoboszlaival a Liverpool

KIAJOBB

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember