Létrehozva: 2023.07.22.

Napokon belül eldől! 11 év után lehetne magyar edző a Fradinál

Détári Lajos óta öt külföldi vezetőedző irányított a Ferencváros kispadjáról.

A feröeri Klaksvík elleni súlyos pofon után új korszak kezdődik a Ferencváros focicsapatánál. Kubatov Gábor klubelnök a BL-búcsú után legfeljebb egy órával közölte Sztanyiszlav Csercseszovval, hogy ezzel itt be is fejezték a közös munkát. Az orosz mester helyett ideiglenesen az örök beugró Máté Csaba vezeti az edzéseket, de hamarosan ki kell nevezni valakit. A holland, német, ukrán, osztrák, orosz iskola után vajon kire esik a vezetők választása? Elképzelhető, hogy tizenegy év után ismét magyar vezetőedzője lesz a klubnak?

CSercseszov másfél év után megy Fotó:  Origo

2012 augusztus 19-én Détári Lajos volt az utolsó magyar tréner, aki hivatalos, megbízott vezetőedzőként irányította a gárdát. Akkor egy Újpest elleni bajnoki vereség jelentette a kudarcot, helyére pedig a holland Ricardo Moniz érkezett. A szakembert imádták a játékosok, a szurkolók, a csapat meg is nyerte a következő évben a Ligakupát. Sajnos az ősz nem úgy sikerült, mint várták, a holland szakembert meg is viselte játékosa, Akeem Adams tragédiája. A védő egy edzésen összeesett, leállt a szíve, később amputálni kellett a lábát, 2013 decemberében pedig elhunyt. Monizzal december elején szakított a klub.

 

Doll, a rekorder

Ebben az időszakban a németek korábbi válogatott játékosa, Thomas Doll volt a csúcstartó, ő 4 és fél évig irányította a klubot. 2016-ban bajnoki aranyat nyert a gárda, mely sorozatban három éven át a kupában is diadalmaskodott. A nagy áttörést a nemzetközi porondon nem sikerült elérni, sőt, volt, hogy bosnyák, vagy éppen albán csapat ellen esett ki a csapat. Dollnak 2018 augusztusában kellett mennie.

 

Rebrov történelmet írt

A Doll helyére érkező korábbi ukrán válogatott csatár, Szerhij Rebrov csodát tett. Mindhárom itt töltött szezonjában bajnoki aranyat nyert a klubbal, mellyel az Európa-liga és a BL főtábláján is szerepelt. Rendszert hozott a gárdába, nála lehetett leginkább látni, mit akar játszani a Ferencváros. 2021 tavaszára már a hírek szerint megromlott a viszonya a vezetőkkel, s nem hosszabbították meg lejáró szerződését. 

Rebrov (jobbra) és stábja a Dinamo Zagreb búcsúztatását ünneplik a BL-selejtező után Fotó: Szabó Miklós

A szurkolók kedvelték, őt jelenleg esélytelen lenne visszahozni, mivel jelenleg az ukrán válogatott kapitányaként dolgozik.

 

Stöger fél éve

Rebrov helyére az orsztrák Peter Stögert választotta a klub. A korábban a Bundesligában is sikereket elérő szakember a Ferencvárosnál nem alkotott maradandót. Legnagyobb eredménye a Slavia Praha búcúsztatása volt a BL-selejtezőben, az Európa-liga főtáblán és a bajnokságban azonban bukdácsolt a gárda. A vezetők szerint túlságosan "finom úriember" volt a Fradi keretéhez, ezért 2021 decemberében egy szigorúbb mester után néztek. Így került a klubhoz Sztanyiszlav Csercseszov.

Kétarcú orosz

Csercseszov fél év alatt Magyar Kupát és bajnokságot nyert a csapattal, majd jöhetett az őszi csoda, amikor csoportelső lett a Fradi az Európa-liga főtábláján, s ez automatikus nyolcaddöntőt jelentett a sorozatban. Ekkor még csak kisiklásnak tűnt az, hogy a kupából a harmadosztályú Iváncsa verte ki az együttest. A tavasz már rémálom volt minden fradista számára, s noha a bajnoki cím meglett, mindenki látta, hatalmas fejlődés kell. Ez elmaradt, helyette jött a pofon a feröeriek ellen.

BOTKA Endre; WIRTZ, Florian
A Fradi a német Leverkusen ellen esett ki az Európa-liga nyolcaddöntőjében Fotó: Kovács Tamás

Ki lehet az utód?

Az élet nem áll meg, a Fradi csütörtökön már az ír Shamrock ellen játszik a Konferencialiga selejtezőjében. Ha a vezetők hosszabb távon is magyar edzőben gondolkoznak, akkor a klublegenda Lipcsei Péter, esetleg a csapatot már korábban is irányító László Csaba lehet a kiválasztott. Egyelőre erre a verzióra kevesebb az esély, a papírforma inkább külföldi mester érkezését sugallja.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem fogja elhinni, hogyan fogták el az egész világon rettegett maffiavezért

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

mandiner.hu

Magyar Péter bejelentette, elindulnak a fővárosi választáson

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

„Nem kérdés, nyerni fog a Fradi” - az MTK legendája nem bízik a csodában

KIAJOBB

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

KIAJOBB

Dárdai nagy harcra készül a barátok ellen

KIAJOBB

Óriási ünnep készül, bajnok lehet a Fradi

KIAJOBB

"Lehetett volna kettő is" - győztes meccs után bosszankodott a Dortmund focistája

KIAJOBB

Sokkoló végjáték, hidegzuhany érte a magyar válogatottat

KIAJOBB

Szoboszlai bajban, gólerős középpályás lehet az új edző első igazolása

KIAJOBB

"Kell vennem pár leckét a többiektől" - két büntetőt hagyott ki a magyar válogatott csatára