2 hónapja

Női győzelmet is hozott a Nemzeti Vágta

A nemzetközi mezőnyben is dobogós lett Magyarország.

Szerző Ripost

Németh János nyerte a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap. Őcsény lovasa ezzel immár harmadjára győzött a budapesti Hősök terén kialakított különleges versenypályán. A 2022 leggyorsabb lovasa címet elnyerő tolna megyei versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Galaxy nevű lova hátára pedig győzelmi takarót terítettek.

NÉMETH János
Fotó: Kovács Anikó

A döntőben másodikként befutó Földes Luca, Temerin lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka versenyzője pedig félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős, Kunadacs és Szilvásvárad lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

A kishuszár vágtán a döntőben a Békéscsabáról érkezett Harsányi Viktória aratott győzelmet Kassim nevű lován Békés, Vác és Szilvásvárad lovasa előtt. A Kincsem plusz fogatvágta döntőjében négyen álltak rajthoz, az első helyezést Tieger Endre és ugyanezt a nevet viselő fia szerezte meg a dombóvári Sütvényi ménes színeiben.

Vasárnap délután megrendezték a nemzetközi futam döntőjét is, amelynek győztese Szerbia lovasa, a vajdasági Ördög Alen lett. Másodikként Szlovénia végzett, míg Magyarország lovasa, Farkas Dorottya harmadikként ért célba. A negyedik helyen Ausztria, míg ötödik helyen az Egyesült Királyság versenyzője végzett. A kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban.

A jótékonysági sztárfutam győztese Sipos Imre színész lett, vele együtt az idén Széchenyi Krisztián, Krajnik-Balogh Gábor, Bács Péter és Barabás Kiss Zoltán szállt versenybe. A lovasok a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal álltak rajthoz.

A jubileumi eseményt hagyományos történelmi lovasfelvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok jubileumi bemutatója is színesítette. Az évforduló alkalmából a Nemzeti Vágta idei programjai a 15-ös szám köré szerveződtek: az esemény egyik leglátványosabb eleme volt 150 gyerek lovas felvonulása volt. Az ezévi verseny ugyanis három bátor gyermeknek állított emléket: Tóth Imre András századtrombitás kishuszárnak, Simig Rezső tüzér hadnagynak, a szabadságharc legfiatalabb tisztjének, valamint Koroknay Dániel főágyús kisdobosnak. A 15 éves hősök az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!