2 hónapja

Őrületes összeg, ennyibe került eddig Katarnak a botrányos vb

November 20-án rajtol a 22. labdarúgó-világbajnokág, a házigazda Katar pedig elképesztő összeget költött el arra, hogy minden kritériumnak megfeleljen.

Szerző ripost

Kevesebb, mint két hónap múlva veszi kezdetét a katari labdarúgó-világbajnokság. A december 18-ig tartó szűk egy hónapos esemény házigazdája már a kezdés előtt rengeteg kritikával szembesült, szó esett a szigorú törvényeiről (szextilalom), a kevés szálláslehetőségről, valamint az építőmunkásokat érintő körülményekről.

Katar igyekszik minden kritikát a pénzzel elhárítani, elképesztő infrastruktúrát építettek a világversenynek. Ennek viszont meglett az ára is, a The Sun szerint már 200 milliárd dollárnyi összeget emésztett fel a vb, a számláló minden bizonnyal 220 milliárdnál fog megállni. Ezzel az arab ország elképesztő túlköltekezést csinált, az előző, oroszországi torna 11,6 milliárd dollárba került, de az eddigi legdrágább, 2014-es brazil vb-t (15 milliárd dollár) is 13-szorosan túlszárnyalja. A stadionok és a csapatbázisok megépítése kapásból 6 milliárdot dollárt emésztett fel.

Fatuma Al Nuaimi, a torna kommunikációs ügyvezetői igazgatója igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba és elmondta, egy 2030-as, óriási országfejlesztési projekt része a világbajnokság, a felfejlesztett infrastruktúra hosszú távú befektetést a katariaknak.

A szállásokra is hiába mentek el őrületes összegek, Katar még mindig küzd azzal, hogy el tudja látni a megközelítőleg egymillió idelátogató turistát. Szomszédai, Szaúd-Arábia, Omán, Kuvait és az Egyedül Arab Emírségek ebből próbálnak hasznot húzni és jóval olcsóbban kínálnak szállást, mint a házigazda.

Szerző ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!