Létrehozva: 2021.10.03.

Foci a moziban: a sikerek egyesítik a nemzetet

A kollektív tudatot erősítette a labdarúgás a az 1900-as évek elején, s ez azóta is így van – vallja Szegedi Péter sporttörténész, aki kedvenc korabeli labdarúgóiról, edzőiről és sporthoz köthető filmjeiről beszélt a Ripost7-nek.

Ripost7: Szociológus-sporttörténészként fő szakterülete a magyar labdarúgás 1945 előtt társadalomtörténete. Ez alapján törvényszerű, hogy elsősorban a múlttal foglalkozik.

Sz. P.: A labdarúgással kezdetben nem kutatóként, hanem gyerekként, majd szurkolóként kerültem kapcsolatba. Első, jelentős futballélményem az 1982-es labdarúgó-világbajnokság volt, és a 90-es évek elejétől rendszeresen jártam magyar bajnoki mérkőzésekre is.

Szegedi Péter

Ripost7: Labdarúgó-válogatottunk sikerei sok honfitársunkat megmozgatták. Milyen hatással van a néplélekre a nemzeti diadalok megélése?

Sz. P.: A labdarúgás korai népszerűségét a kollektív identitás átélésének élménye adta. Ezért is tudott ez a játék Magyarországon olyan népszerűvé válni, gondoljunk csak az első évek magyar-osztrák mérkőzéseire. A futball világán túlmutató szimbolikus küzdelmek évtizedekig meghatározó jelentőséggel bírtak, például a magyar-szovjet meccsek révén. Ám a sportág globális kommercializálódásával, a játékosok határokon átívelő tömeges mozgásával a játék funkciója is megváltozott. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a nemzeti futballdiadalok, ahogy más, például olimpiai sikerek ne jelenthetnének kohéziós erőt, de úgy vélem, ennek kisebb a jelentősége, mint a magyar futball hajnalán.

Ripost7: Melyik magyar focistalegenda a favoritja? Melyik meccsre emlékszik a legszívesebben?

Sz. P.: Schaffer Alfrédet tudnám kiemelni, aki játékosként és edzőként is sikert sikerre halmozott. A hihetetlenül gólerős játékos szinte sehol sem töltött el két évnél hosszabb időt, miközben folyamatosan építette imázsát, így a futballpályák mellett a kávéházak biliárdasztalainál is utolérhetetlen volt. A korabeli sajtóban egy kissé nagyképű világpolgár alakjában jelent meg, de az eredményei alapján volt mire büszkének lennie, igazi világsztár volt. Például kevés magyar edzőről mondható el, hogy a Bayern München és a AS Roma kispadján is ült. Mérkőzést ennél is nehezebb kiemelnem, de ha egyet kéne megneveznem, az az 1938-as világbajnoki döntő lenne. Ez volt az első elvesztett vb-döntőnk, amit ma is számtalan legenda övez.

Ripost7: Melyik a kedvenc focifilmje?

Sz. P.: A Régi idők focija, amely sok szempontból hűen adja vissza az 1920-as évek labdarúgásának hangulatát. Ugyanígy fontos alkotás az igaz történeten alapuló Két félidő a pokolban. Futballtörténészként pedig kifejezetten izgalmas A csodacsatár, amely eredeti verziójában Puskás Ferenc is feltűnt, ám mire bemutatták a filmet, a sztár külföldre távozott, így több jelenetet Hidegkuti Nándorral forgattak újra.

Az Aranycsapat a mai napig népszerű

Ripost7: Egy 2017-es publikációjában azt írta, hogy „az edzők ritkábban kerülnek reflektorfénybe, pedig a 20. század első évtizedeiben komoly tudásexport zajlott, vagyis magyar edzők vittek külföldi csapatokat sikerre”.

Sz. P.: Ez így van, épp ezért fontos a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Az olasz futball magyar mesterei című ismeretterjesztő film, ami négy tragikus sorsú magyar futballedző, Egri-Erbstein Ernő, Weisz Árpád, Kertész Géza és Tóth Potya István pályát mutatja be. Ők voltak azok a szakemberek, akik az 1930-as években világbajnokot faragtak olasz focistákból. És jelenleg ezen kívül is több, kevésbé ismert sporttörténet készül mozgóképes debütálásra.

Ripost7: Kutatásai során találkozott még olyan, a szélesebb közvélemény által kevésbé ismert történetekkel, amik ön szerint filmre kívánkoznának?

Sz. P.: Ilyen lehetne az 1924-es „egyiptomi csapás”, amikor az olimpiára esélyesként kiutazó magyar válogatott megmagyarázhatatlan vereséget szenvedett Egyiptomtól. Persze, ez az esemény, ha csak érintőlegesen is, szerepelt filmen, a Régi idők focija zárójelenetében a feldühödött szurkolók várják a csapatot. Ha személyiségekről van szó, mindenképpen említést érdemel Schaffer Alfréd, Guttmann Béla és Plattkó Ferenc, a Vasas, később a Barcelona kapusa, akinek egyik legendás mérkőzése kapcsán Rafael Alberti spanyol költő még verset is írt. De akár Hirschl Imrét is megemlíthetem, akinek semmilyen számottevő eredménye nem volt Magyarországon, aztán a River Plate edzőjeként argentin, a Peñarollal pedig uruguayi bajnoki címeket szerzett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Rémálom lenne” – Schäfer András a legrosszabbtól tart

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

Jönnek a riválisok, egyre nehezebb dolga lesz Szoboszlainak

KIAJOBB

Ezzel minden véget érne, óriási esély előtt áll a Fradi

KIAJOBB

Szoboszlai és társai bosszúra készülnek az ősi rivális ellen

KIAJOBB

„A Paksnak van esélye a bajnoki címre” - Nem lefutott a Fradi elleni rangadó a magyar legenda szerint

KIAJOBB

Ez bizony BL-történelem: szenzációs magasságokba emelkedett a magyar edző

KIAJOBB

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

KIAJOBB

Ez nagyot szólna, Szoboszlaiéktól csak a szokásos bravúrt várják el

KIAJOBB

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét