Létrehozva: 2023.03.01.

Mire számíts, ha ivartalaníttatod a kutyádat, cicádat?

Rutinműtétnek számít, mégis sokan ellenzik, mert féltik a kutyáikat, macskáikat. Pedig az ivartalanítás nem csupán a felesleges szaporulat megelőzése miatt fontos: hosszabb, egészségesebb életük lehet kedvenceidnek, ha átesnek a műtéten.

Minden gazdi tudja, hogy a kutyák és cicák ivartalanítása több okból is alapvető fontosságú. A műtéttel minimálisra csökkenthetjük a betegségek kialakulásának esélyét, hiszen mind a macskáknál, mind a kutyáknál kisebb eséllyel alakulhat ki méhgyulladás, emlő- és méhdaganat. Emellett megelőzhetjük a viselkedészavarokat, és nem mellesleg a nem kívánt szaporulatot. 

Dog,After,Surgery,Wearing,A,Cone,,Welsh,Corgi,Pembroke,Dog
Kevésbé lesz hajlamos a szökésre a kutya az ivartalanítás után. Fotó: Jus_Ol / Shutterstock.com

Nincs több csavargás és jelölgetés

Az ivartalanítás fő célja elsősorban az ivarzás kísérőjelenségeinek, a nemhez kötött, zavaró viselkedések megszüntetése: tüzelő szukák esetében a kanok távoltartása, a bútorok, ruhák tisztaságának megőrzése, kanoknál az agresszív viselkedés és a bosszantó szexuális magatartásformák csökkentése, megszüntetése, valamint a menhelyeken élő kisállatok számának csökkentése. Macskáknál a nőstények tüzelése embert próbáló folyamat, az ivaros kandúrok pedig előszeretettel jelölik meg vizeletükkel a bútorokat akár a teraszon, akár a házban; így a műtéttel ezt is elkerülheted.

Érdemes korán megejteni a beavatkozást

A legtöbb állatorvos egyetért abban, hogy a kistestű kan kutyákat (amelyek felnőttkori súlya maximum 20kg) 5-7 hónapos korban ajánlatos ivartalanítani, a szukákat az első tüzelés előtt. A nagy testű kan kutyákat (amelyek felnőttkori súlya meghaladja a 20 kg-ot) azután érdemes ivartalanítani, miután a növekedésük befejeződött, míg a szuka kutyák esetében az ivarérettség kialakulása előtt. Az ivartalanítás optimális időpontjáról érdemes állatorvossal egyeztetni. Ha nem szeretnél kiscicákat, macskák esetében a nőstényeket már az első ivarzás előtt érdemes elvinni a műtétre. Ez az időszak 5-7 hónapos koruk közé tehető. Persze a lakásban tartott kandúrokról sem feledkezhetünk meg: az ivaréréssel náluk együtt jár a vizelettel való jelölgetés a lakásban, ami szinte ellehetetleníti a velük való együttélést. Ugyanakkor a kijáró kandúrok esetében sem szabad sokat késlekedni, hisz a kinti lét sok veszélyt tartogat a számukra: a verekedések miatt halálos fertőzéseket is elkaphatnak a többi macskától, és párzási időszakban nagyobb az esélye annak is, hogy baleset éri őket.

A macskák ritkán piszkálják a műtéti heget; de ha igen, akkor érdemes gallért vagy ruhát tenni rájuk. Fotó: Pixabay.com

Nem kell, hogy ducik legyenek utána

Sokan azért tartanak a műtéttől, mert rengeteg kutya és macska meghízik utána. Tény, hogy ivartalanítás után megváltozik az állat anyagcseréje és táplálékszükséglete, de amennyiben tisztában vagyunk az elhízás veszélyeivel, úgy meg is tudjuk előzni az elhízásukat kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálékkal, szükség esetén állatorvosunk segítségével. Nem mellesleg, többé nem fog tüzelni, és az ezzel kapcsolatos viselkedése – nyugtalanság, állandó ugatás, agresszivitás – megszűnik, csillapodnak az ösztönei, amivel csökken a szökés veszélye is.

 

Erre kell figyelni a műtét előtt

  • Tápláld kedvenced változatosan, minőségi eledellel, amely a testalkatának és korának a legjobban megfelel.
  • Táplálékát kiegészítheted vitaminokkal, immunerősítőkkel, amiről érdemes egyeztetni az állatorvossal.
  • Az ivartalanítást megelőző 12 órában már ne adj neki enni.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

ripost.hu

„Nem akarom túlnőni Lacit” – Lukács Laci miatt nem akarta vállalni a Kincsvadászokat a Tankcsapda dobosa

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-