4 hónapja

A legtöbben rosszul alkalmazzák ezt a KRESZ-szabályt

Az emberek többsége nem tudja, hogyan kellene ezt a helyzetet kezelni. Pedig súlyos bírságot is kaphatsz, ha nem tartod be a szabályt.

Sokan indulnak hosszabb vagy rövidebb útra a kutyájukkal a fedélzeten: és bár aranyos látvány, ahogy kis kedvencünk kidugja a fejét az ablakon és élvezi a menetszelet, a KRESZ szerint tilos így szállítani, és súlyos, 5-20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kaphatunk érte. A kutya szállítása autóban az egyik olyan KRESZ-szabály, amit kevesen tudnak, és az autósok több mint fele nem tartja be.

Fotó: police.hu

Bár a KRESZ részletesen nem taglalja, hogy kimondottan a kutyákat hogyan utaztassuk, a jogszabály mégis világosan rendelkezik ennek a módjáról. A kutya ugyanis hivatalosan rakománynak számít, az arra vonatkozó szabályozás pedig elég részletes. Például – többek között – nem szabad úgy elhelyezni, hogy akadályozza a vezetőt a kilátásban és a vezetésben, plusz úgy kell kirögzíteni, hogy ne csússzon vagy essen le. A kutyák esetében a rögzítésre megvannak a megfelelő eszközök; azonban egy 2019-es kutatás adatai szerint a sofőröknek mindössze 21 százaléka utaztatja szabályosan és biztonságosan a kutyáját az autóban.

Fotó: Pixabay

Az ölben fogott, a hátsó ülésen pihenő, vagy az anyósülésről az utat kémlelő kutya tehát hiába aranyos, szabálysértést követünk el, ha így utaztatjuk a kedvencünket az autóban. Arról nem is szólva, hogy balesetveszélyes így szállítani a kutyát: a police.hu részletes útmutatást adott az autósoknak. E szerint érdemes az ebeket fém- vagy műanyag szállítóboxokban utaztatni, melyek tartósak, könnyen tisztíthatóak, és kedvencünk tud benne pihenni is. A biztonsági övek és a hámok hosszú távon kényelmetlenek lehetnek a kutyának, ráadásul nem védik meg egy esetleges balesetkor a kocsiban elmozduló tárgyaktól. Fontos, hogy ne engedjük kedvencünket kinézni az ablakon, mert a huzat hosszú távon kárt okozhat a szemének.

Fotó: Shutterstock

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Válaszolt a jegybank Bokros Lajos hazugságaira

origo.hu

Ezt az országot bombáznák először az oroszok, ha kitörne a világháború

borsonline.hu

Komplikációk léptek fel betegsége során, amputáción esett át a Nagy Ő sztárja

hirtv.hu

Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki a IX. kerületben

metropol.hu

Elképesztő látvány, Dianát idézte meg Katalin hercegné

magyarnemzet.hu

Hordágyon vitték el a hazai vizes vb hihetetlenül peches játékvezetőjét

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

ripost.hu

Ez hihetetlen: Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki

ripost.hu

Két mozijegy áráért láthatod pucéran a szuperszexi teniszezőnőt

ripost.hu

Árulkodó lesifotó készült Pécsi Ildikó fogadott fiáról és az Exatlon bombázójáról