
Ismét változások jönnek a boltokban: ezúttal a mézekkel és gyümölcslevekkel kapcsolatban
Ismét változni fog a Magyar Élelmiszerkönyv, ezzel együtt pedig a boltokba kerülő élelmiszerek összetétele. A kenyerek és sajtok után most a gyümölcsleveknél, mézeknél várható némi változás. Ezek azok!
Változnak a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásai a mézre, a gyümölcslevekre, gyümölcsdzsemekre, valamint a tartós tejtermékekre vonatkozóan. A tervezett változtatást december 11-ig bárki véleményezheti, ezt követően lép majd hatályba. Mutatjuk, hogyan változnak majd ezek a termékek!

Több élelmiszer kiszerelése, összetétele is változott mostanában
- 2025. október 3-án megjelent egy rendelet, miszerint innentől szigorúbb előírások vonatkoznak a trappista sajtokra, pontosabban a sajt összetevőire, méretére, szárazanyag-tartalmára, tömegére, alakjára és sótartalmára. Például a belföldi gyártású trappista sajt csak korong alakú lehet innentől kezdve, a többnyire külföldön készült hasáb formájú sajtok pedig csak szeletelve vagy reszelt kiszerelésben, illetve több összetevőből álló élelmiszer-alapanyagaként kerülhetnek csak forgalomba.
- 2025. október 9-én például hatályba lépett egy új EU rendelet, amit itthon is alkalmazni kell és ami drasztikusan, majdnem az eddigiek felére csökkenti a pácolt és feldolgozott húskészítményekben felhasználható nitrát és nitrit mennyiségét.
- 2025. október 10-én bevezetésre került a Magyar Élelmiszerkönyvbe a vadkovász fogalma, ami miatt megjelent az üzletekben található kenyereken a vadkovászos elnevezés. Ennek köszönhetően egyértelműen megkülönböztetjük a természetes módon, élő kovászból készült kenyereket az ipari kovászos pékáruktól.

Újabb változások várhatók, ezúttal például a mézek, gyümölcslevek esetében
A kormány véleményezésre közzétette a kormany.hu oldalon a Magyar Élelmiszerkönyv újabb tervezett módosításait, amik a következők:
- méztermékek esetében kötelező feltüntetni a több országban begyűjtött mézkeverékek esetén az összes származási ország nevét és a mézek százalékos arányát tömeg szerinti csökkenő sorrendben. Ez pontosabb tájékoztatást és jobb nyomonkövethetőséget biztosít a fogyasztóknak - írja az Infostart.
- A gyümölcsleveknél bevezetik az új „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé”, „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé koncentrátumból” és „koncentrált csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” megnevezéseket, növelve a termékkínálatot az egészségtudatos fogyasztók számára.
- Gyümölcsdzsemek, zselék, marmeládok estében nőni fog a minimális gyümölcstartalom, ezzel csökkentve a hozzáadott cukor mennyiségét. Cél az egészségesebb táplálkozás elősegítése.
- Részben vagy teljesen dehidratált tartós tejtermékekben pedig engedélyezik a laktóz glükózzá vagy galaktózzá való átalakítását, feltéve, hogy ezt jól láthatóan feltüntetik a címkén.
- Bővül a felhasználható adalékanyagok és enzimek köre is, összhangban az uniós szabályozással.







