
Ez a kalkulátor segít a karácsonyi menü megtervezésében: mérsékli a pazarlást és így a költségeket
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal készített egy kalkulátort, ami sokat segíthet az ünnepi nagybevásárlásban. A karácsonyi menü így olcsóbb és kevésbé pazarló. Íme a részletek!
Sokaknak okoz fejtörést, hogy miből mennyit vegyenek a karácsonyi menühöz. Ennek általában az a vége, hogy inkább több kerül a kosárba, mintsem kevés legyen. Emiatt viszont a kelleténél többet költünk. Ennek elkerülésében segít ez a kalkulátor!

Sokat költünk és pazarlunk karácsonykor
A Nébih felmérése alapján egy 4 tagú magyar család évente átlagosan 239 kilogramm háztartási élelmiszerhulladékot termel, és ennek a jelentős része megelőzhető lenne. A karácsonyi időszakban a kukába kerülő élelmiszerek aránya a szokásosnál is magasabb. Ennek az az oka, hogy a menü túltervezése miatt a szükségesnél nagyobb mennyiséget vásárolunk, aminek egy része végül a szemétben landol.
Mivel csökkenthető a pazarlás és a bevásárlás költsége?
- Mielőtt vásárolni indulunk, nézzük át a hűtőt és a fagyasztót és amit lehet, használjunk fel onnan a főzéshez.
- Az így felszabaduló helyre aztán elrakhatjuk a maradékokat is későbbre, így nem kerül majd a kukába.
- Mindig készítsünk bevásárlólistát és lehetőleg ragaszkodjunk is az ott leírtakhoz.
- Használjuk a menü és a bevásárlólista elkészítéséhez a Nébih adagkalkulátorát.
Mit tud ez a kalkulátor?
A Nébih Maradék nélkül programja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szakmai támogatásával idén adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést. Ennek segítségével könnyedén kiszámítható, mennyi alapanyagra lesz szükség a tervezett vendégszámhoz, elkerülve ezzel az élelmiszerpazarlást és a felesleges pénzköltést. A kalkulátor a maradeknelkul.hu oldalon érhető el.
Íme néhány konkrét példa, miből mennyit érdemes venni, főzni a karácsonyi menühöz
- 5 felnőtt számára körülbelül 450 gramm, 2 felnőtt és 3 kisiskolás gyerek számára pedig hozzávetőleg 360 gramm rizst érdemes köretként főzni annak érdekében, hogy az maradék nélkül elfogyjon.
- Egy halászléhez két felnőtt és két gyermek részére, egyszeri fogyasztásra mindössze 240g halra van szükség.
- Tejfölből - például a töltött káposztához - 140g is elég egy étkezéshez, négy főre.
- Magához a töltött káposztához pedig 4 adag esetén elég 160g húskészítmény.
- Aki húslevest főz négy személyre, bőven elég, ha 420g zöldséget és ugyanennyi húst használ hozzá.
- A süteményekhez 4 főre (2 felnőtt, 2 gyermek) a kalkulátor szerint elég 320g szárazanyag.







