
Így dinnyéztünk régen – retró galéria a magyarok kedvenc gyümölcséről
Mostantól egyre több dinnyével találkozhatunk a piacokon, illetve az útszéli árusok standjainál. Július első hetében elindult ugyanis a dinnyeszezon. A mézédes magyar dinnye méltán közkedvelt és nem volt ez régen sem máshogy, sőt, már legalább 400-500 éves múltja van Magyarországon! Nézd meg retró galériánkat arról, hogyan dinnyéztünk régen.
A hűvös tavasz ugyan néhány héttel késleltette az idei dinnyeszezont, de jó hírünk van, a jó minőségű, mézédes magyar dinnyéből idén sem lesz hiány a piacon – írja az Agroinform. A vásárlók már találkozhattak dinnyével a boltok polcain, július 10-étől pedig még nagyobb mennyiségben tudják ellátni a fogyasztókat a hazai termelők. Az elmúlt években ráadásul a betegségeknek jobban ellenálló oltott, illetve hibrid dinnyefajtákat termesztenek, így egyre nő a kínálat és exportra is bőven marad a lédús gyümölcsből. De miért ilyen kedvelt ez a gyümölcs? És így volt ez vajon az előző évezredben is?

Magyarországon a görögdinnye termesztése a török hódoltság idején terjedt el széles körben. Idővel aztán az ország déli részén komoly termesztési kultúrája alakult ki, mivel a dinnye a melegebb éghajlatot kedveli. A sárgadinnye ennél valamivel később, a 18-19. században terjedt csak el hazánkban, de a görögdinnyét végül soha nem tudta letaszítani a trónról.
Hosszú út vezetett az idei dinnyeszezonig
Az előző évszázad elején a dinnyét főleg kézi eszközökkel, kisparaszti gazdaságokban termesztették. A fajták főként hagyományos típusok voltak, például a „csíkos dinnye” vagy a sötétzöld héjú változat. Már az 1900-as években is fontos piaci termék volt, a helyi piacokon és a budapesti vásárcsarnokokban árulták. A vasúti szállítás elterjedésével aztán a külföldi piacokra is eljutott: elsősorban Ausztriába és Németországba.
Közkedvelt nyári hűsítő
Hűtőszekrény hiányában eleink a pincében, vagy a kútba leeresztve tartották hidegen, hiszen a dinnye a nyári forróság egyik legfinomabb hűsítője. Érdekesség, hogy egyes helyeken, például Kelet-Magyarországon szokás volt kenyérrel fogyasztani, de valahol borba mártva fogyasztották.
Ripost hírek
















