RETRO RÁDIÓ

Így dinnyéztünk régen – retró galéria a magyarok kedvenc gyümölcséről

Létrehozva2025. 07. 10. 09:30

Mostantól egyre több dinnyével találkozhatunk a piacokon, illetve az útszéli árusok standjainál. Július első hetében elindult ugyanis a dinnyeszezon. A mézédes magyar dinnye méltán közkedvelt és nem volt ez régen sem máshogy, sőt, már legalább 400-500 éves múltja van Magyarországon! Nézd meg retró galériánkat arról, hogyan dinnyéztünk régen.

A hűvös tavasz ugyan néhány héttel késleltette az idei dinnyeszezont, de jó hírünk van, a jó minőségű, mézédes magyar dinnyéből idén sem lesz hiány a piacon – írja az Agroinform. A vásárlók már találkozhattak dinnyével a boltok polcain, július 10-étől pedig még nagyobb mennyiségben tudják ellátni a fogyasztókat a hazai termelők. Az elmúlt években ráadásul a betegségeknek jobban ellenálló oltott, illetve hibrid dinnyefajtákat termesztenek, így egyre nő a kínálat és exportra is bőven marad a lédús gyümölcsből. De miért ilyen kedvelt ez a gyümölcs? És így volt ez vajon az előző évezredben is?

dinnyeszezon
Mézédes dinnyék a dinnyeszezonban a Flórián téren forrás: fortepan.hu/Kölcsényi Zoltán

Magyarországon a görögdinnye termesztése a török hódoltság idején terjedt el széles körben. Idővel aztán az ország déli részén komoly termesztési kultúrája alakult ki, mivel a dinnye a melegebb éghajlatot kedveli. A sárgadinnye ennél valamivel később, a 18-19. században terjedt csak el hazánkban, de a görögdinnyét végül soha nem tudta letaszítani a trónról.

 

Hosszú út vezetett az idei dinnyeszezonig

Az előző évszázad elején a dinnyét főleg kézi eszközökkel, kisparaszti gazdaságokban termesztették. A fajták főként hagyományos típusok voltak, például a „csíkos dinnye” vagy a sötétzöld héjú változat. Már az 1900-as években is fontos piaci termék volt, a helyi piacokon és a budapesti vásárcsarnokokban árulták. A vasúti szállítás elterjedésével aztán a külföldi piacokra is eljutott: elsősorban Ausztriába és Németországba.

 

Közkedvelt nyári hűsítő

Hűtőszekrény hiányában eleink a pincében, vagy a kútba leeresztve tartották hidegen, hiszen a dinnye a nyári forróság egyik legfinomabb hűsítője. Érdekesség, hogy egyes helyeken, például Kelet-Magyarországon szokás volt kenyérrel fogyasztani, de valahol borba mártva fogyasztották.

 


 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.