
Új szintet lépett a 3D nyomtatás - házhoz rendelheted a nyomtatott lazacot!
Szeretnél olyan lazacot, ami sose látott vizet vagy olyan tonhalat, ami gombafonálból készült? Ha vegán vagy, akkor is bátran élvezheted a 3D nyomtatott húst! Már Magyarországon is házhoz szállítják. Persze kérdés, mennyire egészséges a műhús.
Vannak, akik örülnek neki, mások azt kérdezik: mivé lesz így a világ? Magyarországon is feltűntek a 3D nyomtatott hústermékek. A 3D nyomtatás egyre fejlettebb, már élelmiszereket is előállítanak ezzel a technikával. Külföldön évek óta működik az őssejt alapú húsnyomtatás, most pedig Magyarországra is megérkezett a nyomtatott hús!

A 3D nyomtatás újabb fokozata
Élelmiszerek, illetve hozzávalók nyomtatására már korábban is volt példa. Ezek a termékek azonban ritkán voltak kaphatóak. Külföldön több olyan cég is van, amely a 3D nyomtatott hústermékek gyártására szakosodott. A Revo Foods osztrák élelmiszergyártó cég 2023-ban kezdett bele a 3D hústermékek gyártásába, nemrégiben pedig Magyarországon is forgalmazni kezdte a 3D nyomtatott termékeit, amiket házhoz lehet rendelni.
Ezeket a húsokat vagy növényrészekből, például gombafonálból és algából, vagy állatok, általában szarvasmarhák őssejtjéből mesterségesen állítják elő. Az alapanyagokat betáplálják a nyomtatóba, ami egyenletesen, háromdimenzióban kinyomtatja belőle a kész "húst". A 3D nyomtatott halakba algát, hínárt vagy más, növényi eredetű anyagokat is tesznek, amitől szakasztott olyan íze lesz, mint a folyóban vagy tengerben élő állat húsának. Ezeket a vegán étrendűek is fogyaszthatják.
Megéri ilyen termékeket vásárolni? Lehetnek egészségügyi kockázatai? A 3D nyomtatott húsok esetében eddig nem számoltak be egészségügyileg káros hatásokról. Számos előnye van a hús ilyen előállításának, például megóvja az állatállományokat és ez az előállítási mód gyorsabb is, hiszen nem kell hozzá hónapokon át takarmányozni, nevelni az állatot. Ráadásul ezzel a módszerrel jobban személyre szabhatóak a termékek. De vannak kockázatai is.
A vega hústermékek úgy készülnek, hogy növényi alapanyaghoz különböző élelmiszer összetevőket, íz- és aromaanyagokat adnak. Hogy miket, az ipari titok. Kérdés, hogy ennek milyen hatása lesz az egészségünkre és a környezetünkre
– nyilatkozta korábban a Természetgyógyász Magazinnak Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
Az összes vegán húspótló terméket, a műtejeket, a fehérjeporokat, az azzal készült fagylaltokat és édességeket génmanipulatív módszerrel, GMO sejtek állítják elő, de ezeket a termékeket mégsem jelölik GMO-ként és nem is tesztelték tudományos alapossággal
- figyelmeztet a professzor. A hatóságok viszont jóváhagyták ezeknek a termékeknek a forgalmazását. Innentől kezdve eldönthetjük, mennyire vagyunk nyitottak az ilyen húsokra.






