RETRO RÁDIÓ

Új szintet lépett a 3D nyomtatás - házhoz rendelheted a nyomtatott lazacot!

Létrehozva2025. 05. 29. 12:45
Frissítve2025. 06. 02. 15:40

Szeretnél olyan lazacot, ami sose látott vizet vagy olyan tonhalat, ami gombafonálból készült? Ha vegán vagy, akkor is bátran élvezheted a 3D nyomtatott húst! Már Magyarországon is házhoz szállítják. Persze kérdés, mennyire egészséges a műhús.

Vannak, akik örülnek neki, mások azt kérdezik: mivé lesz így a világ? Magyarországon is feltűntek a 3D nyomtatott hústermékek. A 3D nyomtatás egyre fejlettebb, már élelmiszereket is előállítanak ezzel a technikával. Külföldön évek óta működik az őssejt alapú húsnyomtatás, most pedig Magyarországra is megérkezett a nyomtatott hús! 

3D nyomtatás
Hitted volna? A 3D nyomtatás már a húsok előállítását is lehetővé teszi. Képünkön egy húspogácsot nyomtat a nyomtató  Fotó: Shutterstock

A 3D nyomtatás újabb fokozata

Élelmiszerek, illetve hozzávalók nyomtatására már korábban is volt példa. Ezek a termékek azonban ritkán voltak kaphatóak. Külföldön több olyan cég is van, amely a 3D nyomtatott hústermékek gyártására szakosodott. A Revo Foods osztrák élelmiszergyártó cég 2023-ban kezdett bele a 3D hústermékek gyártásába, nemrégiben pedig Magyarországon is forgalmazni kezdte a 3D nyomtatott termékeit, amiket házhoz lehet rendelni.

Ezeket a húsokat vagy növényrészekből, például gombafonálból és algából, vagy állatok, általában szarvasmarhák őssejtjéből mesterségesen állítják elő. Az alapanyagokat betáplálják a nyomtatóba, ami egyenletesen, háromdimenzióban kinyomtatja belőle a kész "húst". A 3D nyomtatott halakba algát, hínárt vagy más, növényi eredetű anyagokat is tesznek, amitől szakasztott olyan íze lesz, mint a folyóban vagy tengerben élő állat húsának. Ezeket a vegán étrendűek is fogyaszthatják.

Megéri ilyen termékeket vásárolni? Lehetnek egészségügyi kockázatai? A 3D nyomtatott húsok esetében eddig nem számoltak be egészségügyileg káros hatásokról. Számos előnye van a hús ilyen előállításának, például megóvja az állatállományokat és ez az előállítási mód gyorsabb is, hiszen nem kell hozzá hónapokon át takarmányozni, nevelni az állatot. Ráadásul ezzel a módszerrel jobban személyre szabhatóak a termékek. De vannak kockázatai is.

A vega hústermékek úgy készülnek, hogy növényi alapanyaghoz különböző élelmiszer összetevőket, íz- és aromaanyagokat adnak. Hogy miket, az ipari titok. Kérdés, hogy ennek milyen hatása lesz az egészségünkre és a környezetünkre

 – nyilatkozta korábban a Természetgyógyász Magazinnak Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 

Az összes vegán húspótló terméket, a műtejeket, a fehérjeporokat, az azzal készült fagylaltokat és édességeket génmanipulatív módszerrel, GMO sejtek állítják elő, de ezeket a termékeket mégsem jelölik GMO-ként és nem is tesztelték tudományos alapossággal

- figyelmeztet a professzor. A hatóságok viszont jóváhagyták ezeknek a termékeknek a forgalmazását.  Innentől kezdve eldönthetjük, mennyire vagyunk nyitottak az ilyen húsokra.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.