tóth gabi
Új kockázatokra figyelmeztették az embereket a kutatók.
Egy columbiai egyetem tudóscsoportja megdöbbentő tanulmánnyal állt elő a palackozott vízfogyasztásáról. A tanulmányt készítő Xin Gao és Xiaoqi Lang, a kémiai tanszék professzorai felfedezték, hogy több egészségügyi problémát is okozhat a palackozott víz fogyasztása. Az alapvető problémát az okozza, hogy a műanyagból készült palackokból kiválhatnak az apró műanyag részecskék, amelyek a vízzel keresztül bejuthatnak az emberek szervezetébe.
A Unilad számolt be róla, hogy a tudóscsoport többféle palackozott ásványvizet is tüzetesen átvizsgált, és arra az eredményre jutottak, hogy egy átlagos palackban 10-100-szor több műanyagrészecske található, mint a korábbi becslések alapján gondolták volna a kutatók. Ezek a részecskék olyan apróak, hogy nanoműanyagoknak is nevezik őket és összefüggésbe hozhatóak a rákkal, a születési rendellenességekkel, és akár a termelékenységi problémákkal is. Annyira kicsik ezek a műanyagdarabok, hogy bejuthatnak a vérkeringésünkbe és hosszútávon akár az agyunkig is eljuthatnak. De nem ez az egyetlen probléma a palackozott vízzel.
A másik veszélyes dolog a műanyag palackos vízzel kapcsolatban a benne található ftalátok. Ezeknek az elfogyasztása ugyanis fejlődési, szaporodási, agyi és immunrendszerbeli problémákat okozhat. Korábban a palackozott vizek vizsgálata egy feltérképezetlen terület volt, a toxikológiai vizsgálatok csak találgatták, hogy mi lehet bennük. A kutatásunk miatt már jobban beleláthatunk abba, hogy mit is fogyasztunk el
- olvasható a kutatásban. Qixuan Chen a kutatócsoport egyik munkatársa arról is beszélt a lapnak, hogy a palackozott víz mellett a más műanyag palackok is problémát okozhatnak. A majonézes és ketchupos tárolóknál ugyanis ugyanúgy fennáll a mikroműanyag szennyezettség, mint a pet-palackok esetében.