5 éve

Megfejtettük: így kerül a rengeteg műanyag az ásványvízbe!

Vizsgálatot indít az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután megdöbbentette a szakértõket az a friss kutatási eredmény, amely a nagy világmárkák 250 megvizsgált ásványvizének döntõ többségében mikromûanyagot talált. Akadt olyan nagy márka, amelynek literében 10 390 nem kívánatos mûanyagdarabkát számoltak össze... Mint kiderült, a gyártási folyamatnál, illetve a palackok kinyitásakor "darálódik bele" a palackba a sok apró mûanyagszemcse. Ezek szerint minden mûanyag palack veszélyes?

Egészségesnek, tisztának és biztonságosnak hittük a palackozott ásványvizeket, ám most alapjaiban rendülhet meg ez a hitünk. Egy friss kutatás megállapította: a műanyag palackos víz meglepően sok mikroműanyagot tartalmaz, olykor ijesztően nagy mennyiségben. A New York állami Fredonia Egyetemen a nagy világmárkákat vizsgálták meg, és

akadt olyan ásványvíz, amelynek literjében 10 390 mikroműanyagot találtak.

Egyebek között az Aqua, az Aquafina, a Dasani, az Evian, a Nestle Pure Life és a San Pellegrino márkák összesen 250 féle palackozott vizeiből vett minták 93 százalékában mutattak ki műanyag szennyeződést, például polipropilént, nejlont és polietilén-tereftalátot. A vizsgált italokban a 0,1 milliméternél kisebb plasztik-darabkákból literenként átlagosan 325 darab mikroműanyag található.

A Ripost napilap megnézte az eredeti tanulmányt, és megdöbbentő dolgokat találtunk!

A kupakból mi magunk daráljuk bele

A műanyagdarabkák jó része a kupakok gyártásához leggyakrabban használt polipropilén. A vizsgálatot vezető egyetemi kutató, Sherri Mason elmondta: a műanyagrészecskék jelentős része a gyártás során kerül a vízbe, amikor beletöltik a vizet a palackba, a másik része pedig egyszerűen a kupak lecsavarásakor kerül az innivalóba. Vagyis mi magunk „daráljuk bele” a vízbe a szemmel láthatatlan méretű műanyagszemcséket, amikor kinyitjuk a palackot…

A kóla, a gyümölcslé, a babavíz is veszélyes lehet?

Mivel a műanyag palackok hasonló eljárással készülnek, illetve ugyanígy nyitjuk ki őket, ez azt jelenti, hogy az ilyen palackban árult másfajta italok – kólák, teák, gyümölcslevek - is teli lehetnek műanyagszemcsékkel. Számos gyártó az ásványvízhez hasonló palackban és kupakkal kínálja az úgynevezett babavizet is, amely felbontás után 24 órán át hűtőben tárolva forralás nélkül adható a csecsemőnek. Így a gyártás és csomagolás révén a legvédtelenebb szervezetekbe is bejuthatnak a mikroműanyagok...

Vizsgálat indult az egészségügyi hatása miatt

Az ijesztő eredmények miatt vizsgálatot indít az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, hogy kiderüljön, milyen lehetséges kockázatot jelenthetnek az ivóvízben található műanyagok. A mikroműanyag egy része kiürül a szervezetből, de nem tudni, hosszú távon milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre, ha sok műanyagot iszunk. Jót biztosan nem….

Lehet-e javítani a csomagolástechnikán?

A vegyianyag-szakértőt is meglepték a friss eredmények. – A felszíni vizek műanyagszemcsés szennyezettsége nem újdonság. Egy magyar vizsgálat például a Tisza egy köbméter vizében hatvannál is több, 0,3 milliméternél kisebb műanyagdarabot számolt. S akkor még nem beszéltünk a tengerek ijesztő mértékű szennyezettségéről! Ám az ember azt remélte, az ásványvizek kivételt jelenthetnek – mondja Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, aki szerint a műanyagok jelenléte az ásványvízben valóban arra utal, amit a kutatásvezető is feltételezett: a gyártási folyamat, illetve a kupak révén kerülhetnek a nem kívánt anyagok a vízbe. "Mivel a vizsgálat, ha csak kis részben is, de talált olyan ásványvizeket, amelyeknél a mérések nem vagy csak kis mértékben mutattak ki mikroműanyagot, lehet, hogy az ott alkalmazott csomagolástechnológiák jelenthetik a kulcsot" - vélekedik.

A csapvíz biztonságosabb

Bár számos országban megvizsgálták már a csapvíz mikroműanyag-tartalmát, és abban is találtak plasztik-szemcséket, a mostani tanulmány vezetője azt mondja: a csapvíz biztonságosabb a palackozott víznél. Az amerikai csapvízben feleannyi mikroműanyagot találtak, mint a palackozott ásványvizekben. Magyarországon ráadásul jobb a csapvíz, mint Amerikában, és az Európai Unión belül is kiemelkedő minőségűnek számít a magyar háztartásokba bevezetett víz.

 

Engedjük ki a csapot!
A legtöbb magyar háztartásban kiváló minőségű a csapvíz, de Simon Gergely vegyianyag-szakértő hangsúlyozza, csapvíz és csapvíz között is akad különbség. – Egy régi építésű házban megvan a veszélye, hogy a házon belüli régi vezetékekből ólom kerül az ivóvízbe, amely kisgyerekeknél a szellemi teljesítmény romlását okozhatja. Az ilyen lakásokban megfontolandó lehet egy vízszűrő vagy víztisztító berendezés beszerzése. Ugyanakkor a szűrőberendezéseket az előírásuknak megfelelő módon és időközönként tisztítani kell – figyelmeztet.

 

 

Mérgező anyag is kioldódhat a PET-palackból
Régóta tudjuk azt is, hogy a pillepalackokból hő hatására mérgező anyagok kerülhetnek a vízbe. A PET-palackok például egy antimon nevű anyagot is tartalmaznak, amely az arzénhoz hasonlóan toxikus, és ha meleg helyen tároljuk az ásványvizet, akkor előfordulhat, hogy az antimon a vízbe oldódik.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tömeges halált okozó atomlövedéket adnak a britek az ukránoknak

origo.hu

Ember vezette torpedókkal támadták meg az amerikai hadihajókat

borsonline.hu

Áll a balhé a brit királyi családban Meghan miatt: anya-lánya párost fordít egymás ellen

magyarnemzet.hu

Hamilton elrugaszkodott kijelentésével még Wolff sem ért egyet

ripost.hu

"Imádkozunk, hogy visszatérjen hozzánk" – kritikus állapotban van a Mátészalkán agyvérzést kapott 12 éves fiú

hirtv.hu

Ferencz Orsolya: Az űrkutatás megkerülhetetlen

origo.hu

Még több pénzhez akar jutni képeivel Molnár Anikó

mindmegette.hu

13 csodás desszert húsvétra, amit képtelenség elrontani

ripost.hu

„Akkor gyere!” - brutális verekedés tört ki egy tatabányai benzinkúton

ripost.hu

Most kaptuk: váratlanul elhunyt a 19 éves bokszoló

life.hu

Sztárok, akik depresszióval küzdöttek(x)

ripost.hu

"Megkerülhetetlen, hogy néha találkozzanak" - kitálalt a barát az egykori sztárpárról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

RIPOSTER

Óriási a pánik: Temetésen, gyászoló rokonoknak adták át a behívókat Ukrajnában

POLITIK

A németek kétharmada ellenzi a vadászgépek szállítását Ukrajnának

POLITIK

Brüsszel kísérleti határvédelmi projektet indít. Feltalálják a magyar módszert?

POLITIK

Tovább folytatódnak a zavargások Párizsban

POLITIK

Már a kereskedőket hibáztatják a svédek

POLITIK

Nem igaz, hogy vétóztunk volna a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyében

POLITIK

A dollárbaloldal verőembereket rendelt Magyarországra

POLITIK

Már megint egy pedagógus-pedofil botrány!