tóth gabi
15 tipp, aminek köszönhetően tovább maradhat friss a fenyőnk.
Amikor a tökéletes fenyőfát keressük karácsonyra (legyen az hagyományos luc, az elegánsabb ezüstfenyő vagy a drága, de mutatós nordmann) tartsuk szem előtt, hogy élő növényről beszélünk. Az árusnál ne csak látványra vizsgáljuk meg a fákat, figyeljünk a frissességre is. A fenyő törzsét függőlegesen tartva csapjuk közepes erővel a földhöz egyszer-kétszer, és ha levélhullást látunk, akkor a fa már szárad, így keressünk helyette egy másikat.
Egy másik trükk, amivel ellenőrizhetjük a fa frissességét: egyszerűen hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd hirtelen engedjük el. Ha a levél azonnal, rugószerűen kipattan, kiegyenesedik, akkor nedvdús és friss, de ha kettétörik, vagy csak lassan áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit idő előtt elveszti majd.
A megvásárolt fenyőt lehetőség szerint csomagoltassuk be, így a szállítás könnyebb, és az ágak sem fognak letörni, ez a művelet biztosan kifizetődő lesz, és a legtöbb helyen általában ingyen szolgáltatásként jár a fához. A sikeres vásárlást követően a következő kihívás a fenyő otthoni tárolása.
Miután hazavittük a számunkra legmegfelelőbb karácsonyfát, érdemes azonnal vízbe tenni azt, hogy ne száradjon ki. Ezzel a módszerrel ugyanis a kivágott fa törzse és a tűlevelei is tovább frissek maradnak. Mielőtt elindulunk vásárolni, érdemes előkészíteni egy nagy vödör vizet, amit egy fűtetlen, védett helyre tegyünk, például a garázsba. Így azonnal bele tudjuk állítani a fát.
A vágott fák már nem folytatnak fotoszintézist, így nincs szükségük napfényre. Így a karácsonyfát hazaszállítás után száraz, hűvös helyen is tárolhatjuk (pince, erkély, garázs). Ne vigyük a fát fűtött helyiségbe, mert így felgyorsul a kiszáradás, és a növény korán elkezdi hullatni tűleveleit.
A fát érdemes nedves újságpapírral vagy ronggyal is beborítani, így a nedvességtartalma, frissessége tovább megőrizhető. A későbbiekben a már a szobába állított, feldíszített fa száradását (a levelek lehullását) késleltetni lehet, ha olyan talpba álltjuk, melybe víz tölthető.
A vágott karácsonyi fenyőt a lehető legkésőbb, szenteste délutánján ajánlott a fűtött beltérbe vinni. A korábban a lakásba helyezett fa eltarthatósága mindenképpen csökken, dekorációs értékét garantáltan korábban el fogja veszteni, ha túl hamar bekerül a fűtött lakásba.
Ebben a fázisban már legfeljebb a vízzel töltött karácsonyfatalp, vagy a törzs aljának vizes ronggyal való betekerése segíthet a fa tartósságának növelésében. A feldíszített fát szükségtelen, sőt, veszélyes permetezni, gondoljunk csak az elektromos izzósorra! Ha hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni benne, akkor válasszuk a tartósabb ezüstfenyőt, nordmann fenyőt vagy a konténeres fát.
Már a választáson is nagyon sok múlik. A vásárlásnál nézni kell, hogy a fának mekkora a földlabdája. Fontos tudni azt is, hogy minél kisebb a fenyő, annál nagyobb az esélye a túlélésre. Egy öregebb fenyőnek nagyobbak a gyökerei is, így nem biztos, hogy átvészeli ezt az időszakot. Az ideális méret 100 és 170 centiméter között mozog, nagyobbat már nem érdemes megvenni.
A konténeres fát hazaszállítás után semmiképp sem szabad a fűtött beltérbe vinni, hiszen ezek a fenyők nem szobanövények, a 20-22 celsiusos hőmérséklet és az alacsony páratartalom szó szerint halálosak számukra.
A dézsás, konténeres karácsonyfát heti egy-két alkalommal ajánlott öntözni, valamint a fenyőfélék mindegyike hálás a magas páratartalomért, így jó ötlet lespriccelni őket egy kevés vízzel is. Természetesen mélyen fagypont alatti hőmérséklet esetén a permetezés tilos.
A leghelyesebb eljárás, ha az élő karácsonyfát a szabad ég alatt hagyjuk az ünnepekig, akár a kertben, a balkonon, vagy teraszon. Mivel élő növényről van szó, a dézsás fenyőnek nem megfelelők az ablaktalan helyiségek (pince, garázs, padlás), így ilyen területeken ne tartsuk a fenyőt még rövidebb ideig sem!
A dézsás, élő fenyőt legkorábban Szenteste délutánján ajánlott a fűtött, meleg beltérbe vinni. De miután élő növényről van szó, a legnagyobb hiba az ő esetében, ha nem szoktatjuk hozzá a melegebb hőmérséklethez, és így a növény a hirtelen változástól hősokkot kaphat. Emiatt mindenképp érdemes akklimatizálnunk növényünket. Akár egy héten keresztül is tarthatjuk köztes hőmérsékletű, 10-15 °C-os helységben, majd ezután vigyük csak be. Előtte jól szellőztessük ki a lakást és ezután vigyük csak be a fenyőt.
Miután a helyére került a fa, nincs más teendőnk, mint feldíszíteni, majd megöntözni párszor. De ne feledjük, az élő, konténeres karácsonyfa hét, legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött beltérben, és a bent töltött idő alatt is szükséges öntözni a növényt.
Ha nem akarunk az öntözéssel bajlódni, akkor a párásítás is jó ötlet, de ebben az esetben csak elemes izzósorok használata engedélyezett, különben balesetveszélyessé válik a művelet! A szobában tartott élő fenyő kerüljön a lehető legmesszebb a fűtőtesttől, és gondoskodjunk arról, hogy érje valamennyi természetes fény, és soha ne állítsuk gyakran nyitogatott ajtó, ablak közelébe, a huzat ugyanis árt neki.
Forrás: Fanny magazin