RETRO RÁDIÓ

Korán megvetted a karácsonyfát? Ezt tedd, hogy sokáig friss maradjon

Létrehozva2024. 12. 15. 09:00

15 tipp, aminek köszönhetően tovább maradhat friss a fenyőnk.

1. Előre megvennénk a karácsonyfát?

Amikor a tökéletes fenyőfát keressük karácsonyra (legyen az hagyományos luc, az elegánsabb ezüstfenyő vagy a drága, de mutatós nordmann) tartsuk szem előtt, hogy élő növényről beszélünk.  Az árusnál ne csak látványra vizsgáljuk meg a fákat, figyeljünk a frissességre is. A fenyő törzsét függőlegesen tartva csapjuk közepes erővel a földhöz egyszer-kétszer, és ha levélhullást látunk, akkor a fa már szárad, így keressünk helyette egy másikat.

2. Figyeljünk ezekre a jelekre

Egy másik trükk, amivel ellenőrizhetjük a fa frissességét: egyszerűen hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd hirtelen engedjük el. Ha a levél azonnal, rugószerűen kipattan, kiegyenesedik, akkor nedvdús és friss, de ha kettétörik, vagy csak lassan áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit idő előtt elveszti majd.

3. Mindenképp ajánlott kérni

A megvásárolt fenyőt lehetőség szerint csomagoltassuk be, így a szállítás könnyebb, és az ágak sem fognak letörni, ez a művelet biztosan kifizetődő lesz, és a legtöbb helyen általában ingyen szolgáltatásként jár a fához. A sikeres vásárlást követően a következő kihívás a fenyő otthoni tárolása.

4. Készítsük elő a vödröt

Miután hazavittük a számunkra legmegfelelőbb karácsonyfát, érdemes azonnal vízbe tenni azt, hogy ne száradjon ki. Ezzel a módszerrel ugyanis a kivágott fa törzse és a tűlevelei is tovább frissek maradnak. Mielőtt elindulunk vásárolni, érdemes előkészíteni egy nagy vödör vizet, amit egy fűtetlen, védett helyre tegyünk, például a garázsba. Így azonnal bele tudjuk állítani a fát.

5. Lényeges a tárolás

A vágott fák már nem folytatnak fotoszintézist, így nincs szükségük napfényre. Így a karácsonyfát hazaszállítás után száraz, hűvös helyen is tárolhatjuk (pince, erkély, garázs). Ne vigyük a fát fűtött helyiségbe, mert így felgyorsul a kiszáradás, és a növény korán elkezdi hullatni tűleveleit.

6. Terítsük be egy ronggyal

A fát érdemes nedves újságpapírral vagy ronggyal is beborítani, így a nedvességtartalma, frissessége tovább megőrizhető. A későbbiekben a már a szobába állított, feldíszített fa száradását (a levelek lehullását) késleltetni lehet, ha olyan talpba álltjuk, melybe víz tölthető.

7. Hagyjunk neki bőven időt

A vágott karácsonyi fenyőt a lehető legkésőbb, szenteste délutánján ajánlott a fűtött beltérbe vinni. A korábban a lakásba helyezett fa eltarthatósága mindenképpen csökken, dekorációs értékét garantáltan korábban el fogja veszteni, ha túl hamar bekerül a fűtött lakásba.

8. Így ápoljuk feldíszítve

Ebben a fázisban már legfeljebb a vízzel töltött karácsonyfatalp, vagy a törzs aljának vizes ronggyal való betekerése segíthet a fa tartósságának növelésében. A feldíszített fát szükségtelen, sőt, veszélyes permetezni, gondoljunk csak az elektromos izzósorra! Ha hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni benne, akkor válasszuk a tartósabb ezüstfenyőt, nordmann fenyőt vagy a konténeres fát.

karácsonyfa fenyő vágott fenyő fenyőfa árus
Fotó: Ground Picture / Shutterstock

9. Nem mindegy, hol vásárolunk

Már a választáson is nagyon sok múlik. A vásárlásnál nézni kell, hogy a fának mekkora a földlabdája. Fontos tudni azt is, hogy minél kisebb a fenyő, annál nagyobb az esélye a túlélésre. Egy öregebb fenyőnek nagyobbak a gyökerei is, így nem biztos, hogy átvészeli ezt az időszakot. Az ideális méret 100 és 170 centiméter között mozog, nagyobbat már nem érdemes megvenni.

10. Óvjuk a magas hőmérséklettől

A konténeres fát hazaszállítás után semmiképp sem szabad a fűtött beltérbe vinni, hiszen ezek a fenyők nem szobanövények, a 20-22 celsiusos hőmérséklet és az alacsony páratartalom szó szerint halálosak számukra.

11. Figyeljünk az öntözésre

A dézsás, konténeres karácsonyfát heti egy-két alkalommal ajánlott öntözni, valamint a fenyőfélék mindegyike hálás a magas páratartalomért, így jó ötlet lespriccelni őket egy kevés vízzel is. Természetesen mélyen fagypont alatti hőmérséklet esetén a permetezés tilos.

12. Tegyük világos helyre

A leghelyesebb eljárás, ha az élő karácsonyfát a szabad ég alatt hagyjuk az ünnepekig, akár a kertben, a balkonon, vagy teraszon. Mivel élő növényről van szó, a dézsás fenyőnek nem megfelelők az ablaktalan helyiségek (pince, garázs, padlás), így ilyen területeken ne tartsuk a fenyőt még rövidebb ideig sem!

13. Húzzuk csak el az időt

A dézsás, élő fenyőt legkorábban Szenteste délutánján ajánlott a fűtött, meleg beltérbe vinni. De miután élő növényről van szó, a legnagyobb hiba az ő esetében, ha nem szoktatjuk hozzá a melegebb hőmérséklethez, és így a növény a hirtelen változástól hősokkot kaphat. Emiatt mindenképp érdemes akklimatizálnunk növényünket. Akár egy héten keresztül is tarthatjuk köztes hőmérsékletű, 10-15 °C-os helységben, majd ezután vigyük csak be. Előtte jól szellőztessük ki a lakást és ezután vigyük csak be a fenyőt.

14. Meg van szabva a maximum

Miután a helyére került a fa, nincs más teendőnk, mint feldíszíteni, majd megöntözni párszor. De ne feledjük, az élő, konténeres karácsonyfa hét, legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött beltérben, és a bent töltött idő alatt is szükséges öntözni a növényt. 

15. Ne okozzon balesetet

Ha nem akarunk az öntözéssel bajlódni, akkor a párásítás is jó ötlet, de ebben az esetben csak elemes izzósorok használata engedélyezett, különben balesetveszélyessé válik a művelet! A szobában tartott élő fenyő kerüljön a lehető legmesszebb a fűtőtesttől, és gondoskodjunk arról, hogy érje valamennyi természetes fény, és soha ne állítsuk gyakran nyitogatott ajtó, ablak közelébe, a huzat ugyanis árt neki.

Forrás: Fanny magazin

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.